Hoppa till huvudinnehåll

Sexslavarna ännu en olöst tvist

Sydkoreanska Gil Won-Ok tvingades bli sexslav åt japanska soldater under andra världskriget.
Sydkoreanska Gil Won-Ok tvingades bli sexslav för japanska soldater under andra världskriget. Sydkoreanska Gil Won-Ok tvingades bli sexslav åt japanska soldater under andra världskriget. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN tröstekvinnor

Ännu sjuttio år efter att andra världskrigets slut är frågan om de så kallade tröstekvinnorna ett öppet sår mellan Japan och Sydkorea. Många är missnöjda över hur Japan handskas med frågan och kräver ytterligare en officiell ursäkt.

De är bara ett tiotal kvar i livet. En gång var de över 200 000. Kvinnorna, de flesta sydkoreaner, som tvingades prostituera sig under andra världskriget.

Lee Yong-Soo tvingades bli sexslav då hon var 16 år.
Lee Yong-Soo tvingades bli sexslav då hon var bara 16 år gammal. Lee Yong-Soo tvingades bli sexslav då hon var 16 år. Bild: Reuters sexslavar

Lee Yong Soo var bara 16 år när hon år 1944 tvingades bli sexslav för de japanska soldaterna. I dag är hon 86 år och hon lider fortfarande av det som hände.

- Det gör fortfarande ont. Jag kommer aldrig att glömma det och jag kommer att leva med det här resten av mitt liv, säger Lee.

I slutet av april gjorde hon en lång resa från Sydkorea till USA. Det var ingen slump att Japans premiärminister Shinzo Abe samtidigt var på officiellt statsbesök i Washington. Lee reste till USA för att få höra en officiell ursäkt av premiärministern för allt hon och tusentals andra kvinnor utsattes för under kriget.

Resultatet blev ändå bara en vagt formulerad beklagan.

Japans premiärminister Shinzo Abe Bild: FRANCK ROBICHON/EPA shinzo abe

- Jag är ledsen över den smärta och det lidande de här tröstekvinnorna utsattes för som offer för människohandel, sade Japans premiärminister Shinzo Abe under sitt USA-besök.

Officiell ursäkt

År 1993 bad Japan officiellt om ursäkt av kvinnorna. Samtidigt upprättades en fond som har delat ut privata donationer till de överlevande.

För många räckte det här men det finns de, inklusive Sydkoreas ledning, som anser att ursäkten inte var genuin. Många tycker också att pengarna borde komma direkt från regeringen - inte från privata fickor.

Den svenska japanologen, författaren och journalisten Monica Braw tror ändå inte att Japan kommer att ändra sig under Shinzo Abes ledning:

- Han hör ju till dem i Japan som inte tycker att Japan gjorde nånting fel. I vissa avseenden så kan han säga eller visa att Japans krigföring under andra världskriget var fel, men han och många andra är ju emot att man skuldbelägger Japan för en massa saker, bland dem de här kvinnliga sexslavarna.

Olika syn på historien

Abes tolkning av historien har kanske präglats av hans morfar som satt som minister i den krigstida regeringen. Han har också mycket att förlora politiskt om han går ut med en ny ursäkt.

Han behöver de konservativa och nationalistiskt sinnade politikerna bakom sig. Det vill säga de som med jämna mellanrum går ut och säger att bordellerna var nödvändiga eller att kvinnorna egentligen själv valde prostitution. Det finns också olika åsikter om hur inblandad regeringen egentligen var i bordellerna. I praktiken organiserades de för det mesta av privata mellanhänder.

Det hela blir ännu besvärligare av att historieutbildningen i skolorna brister, säger Bart Gaens på Utrikespolitiska institutet.

- Skolböckerna tar inte upp här kvinnorna och folket vet i allmänhet lite om det som hände, säger Gaens.

Många japaner tycker också att det är lite pinsamt att landet gång på gång ska behöva be om ursäkt.

Sydkorea utnyttjar tvisten

Sydkoreanska studenter putsar en staty till minnet av kvinnor som utnyttjades av Japan som sexslavar under andra världskriget.
Sydkoreanska studenter putsar en staty till minne av kvinnorna som utnyttjades av japanska soldater under andra världskriget. Sydkoreanska studenter putsar en staty till minnet av kvinnor som utnyttjades av Japan som sexslavar under andra världskriget. Bild: EPA/YNA sexslavar
På andra sidan havet i Sydkorea är frågan inte heller helt oproblematisk. Där utnyttjar politikerna tvisten för att upprätthålla en ”vi-anda”. Den sydkoreanska identiteten bygger långt på bilden av ett gemensamt lidande under den gemensamma fienden Japan.

- Kvinnorna som blev grovt utnyttjade under kriget har blivit offer för det politiska spelet mellan länderna, säger Gaens på Utrikespolitiska institutet.

De omkring 50 sydkoreanska kvinnor som fortfarande är vid liv får antagligen nöja sig med den ursäkt de redan fått.

- Jag hyser inte någon större förhoppning om att de ska få den upprättelse de vill ha. Det är många som arbetar för deras sak, men den politiska stämningen i Japan med den regering som nu sitter i makten går ju i en helt annan riktning, säger Monica Braw.

Läs också