Hoppa till huvudinnehåll

Världens högsta berg kan ha sjunkit efter skalvet

Baslägret i nedre vänstra hörnet. Till vänster Everest, rakt fram Lhotse, till höger Nuptse och i mitten Khumbu isfallet. Klättrarna är strandsatta just ovanför isfallet i läger 1 på 6100 m höjd. De evakueras för tillfället till baslägret.
Baslägret i nedre vänstra hörnet. Till vänster Everest, rakt fram Lhotse, till höger Nuptse och i mitten Khumbu isfallet. Klättrarna är strandsatta just ovanför isfallet i läger 1 på 6100 m höjd. De evakueras för tillfället till baslägret. Bild: Mia Graeffe mount everest

Världens högsta berg Mount Everst kan ha sjunkit ihop lite som en följd av jordskalvet i Nepal för ett par veckor sedan. Enligt BBC kan skalvet för nästan två veckor sedan ha sänkt vissa områden vid Himalaya med ungefär 1,5 meter.

Myndigheterna i Nepal har ändå inte tänkt utreda de möjliga höjdskillnaderna på Himalaya, eftersom räddningsarbetet fortfarande pågår och är tidskrävande.

Enligt USA:s geologiska forskingscentral har landsänkningen främst inträffat i Langtang-området, som ligger nordväst om huvudstaden Katmandu. Det är det område som drabbades hårdast av skalvet, som mätte 7,9 på Richterskalan.

Med hjälp av satellitbilder undersöks nu det värst drabbade Langtang-området, och därför är det ännu oklart hur det gick för Himalayas högsta topp Mount Everst, som ligger en bit bort. Den möjliga höjdskillnaden är troligen enbart några centimeter.

Ett exakt resultat går inte att fås enbart med satellitbilder utan kräver också mark- och flygplansmätningar.

Enighet om bergstoppens exakta höjd fanns trots allt inte före skalvet. Mount Everest brukar anges vara 8 848 meter högt, men mätresultaten kan variera med flera meter.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes