Hoppa till huvudinnehåll

Att gå på bio på Island är inte som hemma

Det sociala livet på Island, som är Christoffers nya land
Det sociala livet på Island, som är Christoffers nya land Det sociala livet på Island, som är Christoffers nya land Bild: Yle, Haldin communication mitt nya land

Mitt nya land-korrespondenten Christoffer Westerlund bloggar om det sociala livet på Island.

Det sociala livet på Island

 • Ska du ordna en riktig isländsk rallarkväll, så se till att du har tillräckligt med brennivín, fermenterat hajkött och rökt lamm.
 • Vill du äta stadens, landets, ja till och med Europas bästa hot-dog, så kör på “Bæjarins beztu pylsur”
 • Heter din pappa Gunnar och du är flicka, heter du Gunnarsdóttir i efternamn, är du pojke, heter du Gunnarsson.
 • Man kan tilltala alla med deras förnamn, till och med presidenten Ólafur Ragnar.
 • Öl med högre alkoholhalt än 2,25 % blev tillåtet på Island först 1989. Enbart statens systembolag Ríkið får sälja alkohol i affär.
 • Du måste vara minst 20 år för att köpa eller förtära alkohol.
 • Professionell boxning är förbjuden, även om MMA och andra grenar är tillåtna.
 • 98% av islänningarna använder internet dagligen.
 • Man går mest på bio här av alla länder i hela världen.
 • Handboll är Islands nationalsport.
 • Alla är listade med sitt förnamn i telefonboken. För att förhindra förväxlingar nämns också ditt yrke.
 • Istället för att säga hejdå så säger man “bless” när man skiljs åt.

Islänningarna kan upplevas som burdusa och även lite distanserade. Men för man ihop två eller flera kan man garantera långa, intensiva diskussioner.

Javisst, islänningarna är väldigt ivriga på att dela med sig av både det mest ytliga skvallret och djupa debatter om statens ekonomiska eller politiska tillstånd.

Lägger man en öl i handen på en islänning, så kan man garantera intressanta diskussioner långt in på natten. Ofta ackompanjerad av alltför hög musik på någon av barerna i Reykjavik.

Jag hade glädjen och nöjet att på nära håll följa med Islands landslag i fotboll kravla sig ur bottenslasket och besegra den stora utmanaren Holland.

Även om Island aldrig har spelat med i vare sig EM eller VM så är islänningarna väldigt fotbollstokiga. Dock är de ju så få att nästan halva Reykjavik ryms in på fotbollsstadion på en gång. Det är kanske därför de gillar fotboll, för gemenskapens skull.

En annan stor sport som lockar många åskådare är handboll. Som född och uppvuxen i Karis så har jag ett inbyggt kärlek-hat-förhållande till handboll i och med BK-46.

Går man och utmanar en islänning med information om vems lag som är bättre, så får man lätt igång en eldad ordväxling.

Och så har vi ju ”starkemansporten” som drar en hel drös med åskådare och är en ingjuten del i det isländska sociala livet. Liksom en nationell stolthet.

Islänningarna är i allmänhet stolta och visar gärna upp sina ägodelar och hemstad. Bli inte överraskad om du blir spontant hembjuden efter en kort bekantskap för att titta närmare på familjeklenoderna.

Även om det finns få biografer och få Hollywoodfilmer hittar hela vägen till Island, så är det väldigt populärt att gå på bio. Biograferna är modernt utrustade och bekväma. Dock ska man förbereda sig på en överraskning då halva filmen har gått.

Filmen avbryts nämligen av en reklampaus. Reklam för godis och popcorn. När halva filmen gått, ja exakt halva – oberoende av vad som händer i filmen, så tänds lamporna och salen töms på folk som går ut i foajén för att köpa mera snacks.

Efter tio minuter så fortsätter filmen som om ingenting hade hänt. Många gånger från mitten av repliken…!

Och givetvis umgås folk i naturen. På vandringstigar, i heta källor, på glaciärer osv. Bara några minuter utanför centrala Reykjavik finns en mängd fantastiska vyer att uppleva.

Fråga bara vem som helst på gatan så ger de dig en beskrivning på sina favoritställen. De kanske till och med tar dig med på äventyr!

Chrisoffer Westerlund