Hoppa till huvudinnehåll

EU föreslår flyktingkvoter, militära åtgärder i Libyen

Tyska Bundeswehr räddar flyktingar från en båt utanför den italienska ön Lampedusa 8.5.2015.
Tyska Bundeswehr räddar flyktingar från en båt utanför den italienska ön Lampedusa 8.5.2015. Bild: Bundeswerhr/PAO Mittelmeer migranter

EU ska den här veckan lägga fram ett förslag om ett nytt kvotsystem för flyktingar som väntas väcka en livlig debatt i medlemsländerna. EU vill också ha grönt ljus av FN för militära åtgärder i Libyen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker väntas föreslå en kvot på 20 000 flyktingar som skall fördelas "rättvist och balanserat" mellan de 28 medlemsländerna.

Fördelningen skulle basera sig på folkmängd, BNP, arbetslöshetsgrad och hur många flyktingar ett land redan har tagit emot.

Planen får stöd åtminstone av Italien, Tyskland och Österrike medan länder som Sverige, som har tagit emot många flyktingar är intresserade.

- Sex länder, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Sverige, Italien och Belgien, tar emot 80 procent av de asylsökande i EU, säger Guy Verhofstadt, Belgiens före detta premiärminister som nu leder den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet.

- 13 länder gör ingenting, tar noll ansvar, tillägger Verhofstadt.

Stöter på hårt motstånd

Planen lär stöta på hårt motstånd då den läggs fram på onsdag.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán som har gjort sig känd för sin främlingsfientliga linje kallar planen galen.

- Den europeiska idén att någon tillåter flyktingar in i deras eget land och sedan distribuerar dem till andra medlemsstater är galen och orättvis, sade han i fredags.

Kritiska medlemsländer särskilt i Central- och Östeuropa vill i stället ha vaga skrivningar i planen och att systemet bygger på frivillighet.

EU föreslår hårdare tag mot mänskosmugglare

EU-länderna i FN:s säkerhetsråd driver på en resolution som skulle tillåta militära åtgärder mot mänskosmugglare kring Medelhavet.

EU vill få en möjlighet att slå till mot smugglarnas båtar och baser i Libyen innan flyktingarna har lastats ombord på fartyg som försöker ta dem till Europa.

Militära operationer skulle ledas av Italien med medverkan från andra medlemsländer.

Atlantpakten Nato skulle inte ha någon direkt roll i det här skedet, men det finns ändå en risk för att Nato skulle dras in om smugglarna eller milisgrupper som samarbetar med dem skulle angripa fartyg från ett Natoland.

Ryssland och Libyen skeptiska

Ryssland har ställt sig tvivlande till EU:s militära planer och anser dem överdrivna.

Libyens FN-ambassadör har också ställt sig mot planen.

Ambassadören Ibrahim Dabbashi som klagar över att han inte ens har konsulterats, säger att det bästa sättet att hjälpa Libyen är att beväpna den internationellt erkända regeringen.

- Vi vill veta hur de kan skilja på fiskebåtar och människosmugglarnas båtar, säger Dabbashi till BBC.

Regeringen har flytt till östra Libyen från huvudstaden Tripoli som kontrolleras av en självutnämnd, rivaliserande regering som domineras av islamister.

FN-ledda fredssamtal har inte lett till resultat och striderna mellan olika milisstyrkor som stöder de rivaliserande regeringarna fortsätter med oförminskad styrka.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes