Hoppa till huvudinnehåll

Festandet balanseras med sport i Australien

Det sociala livet i Australien, som är Ingrids nya land
Det sociala livet i Australien, som är Ingrids nya land Det sociala livet i Australien, som är Ingrids nya land Bild: Yle, Haldin communication mitt nya land

Mitt nya land-korrespondenten Ingrid Öhberg bloggar om det sociala livet i Australien.

Det sociala livet i Australien

  • Schoolies has ordnats sedan år 1970.
  • Australiensare spenderar mest pengar i världen på spel (gambling) per invånare.
  • Om du skulle besöka en ny strand per dag i Australien skulle det ta dig 27 år att besöka dem alla.
  • 63 % av australiensarna är överviktiga.
  • I Australien kallas billigt vin som kan köpas i en låda för ”goon” och är en populär dryck bland ungdomar.
  • En australiensisk man har försökt sälja Nya Zeeland på eBay men lyckades inte.

Guldkusten, festprissarnas förlovade stad. Här finns det en fest för varje kväll under hela veckan. På kvällarna fylls Surfers Paradise av lättklädda flickor i höga klackar och killar som söker sig till någon av de många krogarna och nattklubbarna i centrum.

Palmerna längs med huvudgatan är dekorerade med blinkande neonfärgade ljus och ju senare det blir desto fler fulla människor möter man på gatan.

Varje år inför sommaren kommer alla 17-18 åringar till Guldkusten för att fira att de avklarat High School. Tre veckor i november och december är Surfers Paradise centrum och gatorna fulla av firande ungdomar.

De har stora fester på stranden och i de lokala nattklubbarna. En upplevelse i sig, bara att se Surfers Paradise i sådant tillstånd och kaos.

Men efter tre veckor av festande åker alla ungdomarna hem och lugnet återvänder och de vanliga festarna får igen plats på krogarna.

Det är det som det sociala livet här i princip går ut på, om man så vill.

Om man inte är en stor fan av blinkande palmer, snabbmatskedjor eller nattklubbar lönar det sig att ta sig söderut. Där finns små mysiga caféer och coola matställen.

På dagarna kan man ligga på stranden eller ta sig ut på vågorna, som ironiskt nog är bättre än i Surfers Paradise. Senare på kvällen kan man söka sig till någon av de barer som är fyllda med folk som flytt allting i Surfers Paradise för en lite lugnare kväll.

Längre söderut är också ”surfarlivsstilen” mer närvarande och det ordnas årligen surftävlingar i Burleigh Heads och Coolangatta, vilken definitivt är sevärt.

Dagtid är det många som tar sig från ett ställe till ett annat på sina skate- eller longboards. Det är också här man kan se en stor population av män med skägg, det är här de samlas för att luncha på någon av de nyöppnade hipster-restaurangerna eller på en söndags-drink.

Sport är också en stor social grej här, och inte bara på Guldkusten utan i hela Australien. Alla har en hobby som har med sport att göra.

Är det vattensport, fotboll eller cricket spelar ingen roll, men varenda en håller på med något. På Guldkusten är det nog mest vattensporter som gäller.

På stränderna ser man tjejer och killar, som typ just lärt sig gå, surfa på vågorna med sina föräldrar och varje dag man åker förbi en cricketplan är den full med pensionärer som är ute och träffar sina vänner i samband med ett spel.

Här spelas det och motioneras det, ja, för hälsans skull men först och främst för det socialas skull och det är en fin och unik sak med Australien.

Jag gillar fest ibland, men jag gillar lugnet mer och är glad att bara 20 minuters bilresa från allt vimmel hittar man de finaste och lugnaste stränderna där man kan ta sig en tänkare i lugn och ro.

Ingrid Öhberg