Hoppa till huvudinnehåll

Hallonen orsaken till dödsfall i Sverige

Hallon.
Hallon. Bild: Svenska Yle trädgården på strömsö

Livsmedelsverkets färdiga analyser bekräftar att det var djupfrysta hallon som låg bakom magsjukan som krävde tre människors liv på ett äldreboende i Sverige.

Ett 70-tal människor på boendet i Ljungby i södra Sverige insjuknade för en och en halv vecka sedan efter att ha ätit okokta hallon.

Den första analysen av hallonen tydde inte på att hallonen innehöll calicivirus, men en andra analys visade att hallonen bar på smitta, enligt Livsmedelsverket.

I ett pressmeddelande från Ljungby kommun säger livsmedelsinspektör Josef Larsson att man med säkerhet kan säga att det var hallonen som orsakade utbrottet av magsjuka.

Kommunen meddelar också att nästan alla som smittats av hallonen nu tillfrisknat. Dessutom har rutinerna vid kommunens kök ändrats så att alla frusna bär kokas innan de används, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes