Hoppa till huvudinnehåll

Miljöpartiets språkrör i blåsväder efter Auschwitz-jämförelse

Åsa Romson
Åsa Romson romson

I Sverige har Miljöpartiets språkrör Åsa Romson fått förklara sig efter att ha jämfört flyktingkrisen i Medelhavet med Auschwitz i en partiledardebatt. ”Jag ber verkligen om ursäkt”, skriver Romson i dag på twitter.

I söndagens partiledardebatt i SVT sade Romson att ”vi i Europa håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz".Romsons uttalande skapade en storm på sociala medier. Tidigare moderata statministern Carl Bildt och Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, hör till kritikerna:

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Romson själv var snabb med att förklara sig efter sändningen. Uttalandet var ett "klavertramp" som hon beklagar:

Hoppa över Twitterpostning

Till Expressen säger Romson ändå att vi "behöver fler kraftuttryck när det gäller den pågående katastrof och brott mot mänskligheten som sker i Medelhavet idag".

Tidigare vänsterledaren Lars Ohly tycker att man i den offentliga debatten borde fokusera på den humanitära krisen vid Medelhavet, snarare än enskilda ministrars olyckliga uttalanden:

Hoppa över Twitterpostning

Prästen och bildkonstnären Kent Wisti går längre och skriver att "det går att jämföra koncentrationsläger med Medelhavet som något vi vet men blundar för".

Hoppa över Twitterpostning

Läs också