Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska Fortunakvarteret piffas upp

Fortuna-gården
Fortuna-gården Bild: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy fortuna-kvarteret

Fortunakvarteret i Åbo centrum får ett ordentligt ansiktslyft. Detaljplaneändringen godkändes av stadsfullmäktige på måndagen efter omröstning.

Fortunakvarteret är det kvarter som bildas av Aura å, Kristinegatan, Slottsgatan och Auragatan. I kvarteret finns bland annat Åbo stadshus och apoteksmuseet Qwensel.

Planen innefattar både nybyggen och upprustning av befintliga byggnader. Kvarteret ska bli ett turistvänligt område med tillhörande konst- och designcenter. Meningen är också att öppna innergårdarna för fotgängare.

Vänsterförbundet ville remittera ärendet eftersom partiet anser att ombyggnaden av det så kallade Konsulhuset vid Slottsgatan 14 mittemot ingången till Saluhallen inte kan accepteras. Byggnaden blir en del av ett L-format nybygge och får två nya våningar. Enligt Vänsterförbundets Elina Sandelin utgör bygget ett hot mot det gamla byggnadsbeståndet i kvarteret.

- Det är helt onödigt att höja på huset. Det finns inte tillräckligt starka argument för den här lösningen

Remitteringsförslaget förlorade med rösterna 9 mot 56 (en borta, en röstade blankt).

Slottsgatan 14 i Åbo.
Huset vid Slottsgatan 14 byggs om. Slottsgatan 14 i Åbo. Bild: YLE/ Niclas Lundqvist slottsgatan 14

Den långsiktiga planen är att flytta parkeringsplatserna vid stadshuset under jorden och att skvären får en mera enhetlig park. SFP:s Stefan Wallin kallar lösningen för den bästa möjliga kompromissen.

- Det är bra att ett fint kvarter utnyttjas på ett förnuftigt sätt, inte överexploaterar utan ger möjlighet till utveckling och jag tycker att den balansgången har man hittat här.

Magasingården vid det planerade Fortuna-kvarteret
Så här kunde de se ut på kvarterets innergård enligt Anttinen Oiva arkkitehdits förslag. Flytta på balken för att se före- och efterbilder. Bild: YLE/Åke Röblom, Anttinen Oiva arkkitehdit Oy

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland