Hoppa till huvudinnehåll

Trafikverket ger sig in i debatten om städtalko

Sarvlaks FBK i Lovisa ordnar städtalko
Arkivbild Sarvlaks FBK i Lovisa ordnar städtalko Bild: Yle/Sune Bergström sarvlaks

Turerna kring städtalko längs vägarna tar inte slut. Nu har Trafikverket blandat sig i. Risto Lappalainen, arbetarskyddsansvarig vid Trafikverket har kontaktat NTM-centralen i södra Österbotten och bett dem korrigera sina uppgifter. Men det har inte hänt.

Det var i torsdags som NTM-centralen gick ut med uppgifter om att frivilliga visst ska få ordna städtalko längs vägarna utan att minst en av dem ska ha gått kurs.

Risto Lappalainen på Trafikverket:

- Reglerna är precis som förr. Inget nytt har kommit upp i frågan. Minst en person i talkogruppen måste ha gått kursen i vägskydd.

Och det går inte att göra undantag från denna regel?

- Nej, säger Risto Lappalainen.

Vill inte spekulera i varför tolkningen varierar

Det var direktör Anders Östergård på södra Österbottens NTM-central som i torsdags gick ut med en annan typ av information, nämligen att ingen i gruppen behöver ha gått kursen.

- Jag vill inte spekulera i varför en NTM-centralen hade gjort en annorlunda tolkning, säger Risto Lappalainen.

Nu har Trafikverket kontaktat Anders Östergård med syfte att få saken korrigerad. Östergård har ändå valt att inte gå ut med någon korrigering. Först vill han få saken utredd vidare.

Nya regler först i juni

- Det har visat sig nu när jag har fått närmare information av experterna att det här nya direktivet gällande talkoarbete längs väg träder i kraft först den första juni. Så åtminstone fram till det är det fritt fram att ordna städtalko enligt det gamla direktivet, säger Östergård.

Så man kan alltså städa fritt här under maj månad, men därefter är det oklart?

- Jo, så är det . Det är oklart därefter och vi måste reda ut det där med juristers hjälp, att hur långt sträcker sig Trafikverkets direktiv, säger Anders Östergård.

Läs också:
Företagare: NTM-centralen har fel om städtalko
NTM-centralen backar om städtalko
Betala 200 euro för att plocka skräp längs vägarna

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten