Hoppa till huvudinnehåll

Våra älskade Sverigebåtar - förr och nu

Fartygsmodeller på Forum Marinum.
Fartygsmodeller på Forum Marinum. Bild: Yle/Nicke Packalén kryssningsturism

Det har inte alltid varit en självklarhet att man kan stiga ombord på Sverigebåten vilken morgon eller kväll som helst. Kryssningsturismen föddes på 1920-talet och har utvecklats enormt mycket under ett knappt sekel.

På Forum Marinum i Åbo pågår en utställning som kallas "Finland i rörelse 1945-1975. Kryssningsturismens historia". Utställningen visar bland annat hur passagerartrafikens karaktär har förändrats under decenniernas gång.

Kryssningsturismen som företeelse blev vanlig och fick sin form under decennierna efter andra världskriget. Det nya var att själva resmålet inte nödvändigtvis var det som lockade mest, utan det handlade snarare om att trivas ombord på fartyget.

Amanuens Jarmo Saarinen på Forum Marinum
Amanuens Jarmo Saarinen vid orgeln, resten av bandet i bakgrunden. Amanuens Jarmo Saarinen på Forum Marinum Bild: Yle/Nicke Packalén jarmo saarinen

Servicen ombord har under årens lopp blivit betydligt mer omfattande. Man har inrättat nattklubbar med kända artister, tax free-butiker, bastur, simbassänger, biografer och så vidare.

- Den tekniska utvecklingen har gått framåt och fartygen har blivit mycket större och bekvämare. Ännu på 1950-talet var det till exempel inte möjligt att låsa hyttdörren. Toaletten fanns i korridoren och omkring 50 passagerare skulle använda samma dusch, förklarar amanuens Jarmo Saarinen på Forum Marinum.

Utställningen ingår i Trafiikki-museernas gemensamma utställningsprojekt "I rörelse! - Finland efter kriget". Tidpunkten för dessa utställningar har att göra med att det i år har gått 70 år sedan Lapplandskriget tog slut och det blev fred i Finland.

Utställningen på Forum Marinum pågår ända till den 10 januari 2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland