Hoppa till huvudinnehåll

200 Makanaelever fick ryggsäckar från Raseborg

Skolelever i Sydafrika i skoldräkter, i bakgrunden skymtar en tvåvåningsbyggnad i gult tegel. De 15 eleverna har gåvor i famnen. Unga tonåringar.
Skoleleverna i Ntsika High School i Makana i sina nya skoldräkter. Skolelever i Sydafrika i skoldräkter, i bakgrunden skymtar en tvåvåningsbyggnad i gult tegel. De 15 eleverna har gåvor i famnen. Unga tonåringar. Bild: Raseborgs stad skoldräkt

En fantastisk gåva. Så skriver en rektor från Sydafrika till staden Raseborg efter att elever i staden skickat nästan 200 ryggsäckar med skolgrejer till Makana.

Flera skolor i Raseborg har vänskolor i Makana i Sydafrika.

Raseborgseleverna samlade ihop pengar för att kunna skicka ryggsäckar till eleverna i vänskolorna. Och inte nog med det: i ryggsäckarna fanns skoluniformer och annat material som behövs i en skola.

Tackbrev till staden

Rektor Madeleine Schoeman skriver i ett tackbrev till staden att det här är precis det som eleverna behöver.

Schoeman berättar i brevet om en skolpojke som var väldigt upprörd över att han inte har en ordentlig skoluniform. Hans mamma är ensamstående och han hade svårt att förstå varför hon endast köper kläder till hans lillasyster.

Rektorn försökte förklara att pengarna inte räcker till för allt som behövs och att mamman köper det som är billigare. Skolpojken blev i alla fall glad när han hörde vilken gåva som var på väg till Makana från Raseborg.

Gåvor ger hopp

Det är skolorna i Makana som berättat vad eleverna behöver i samband med skolgången. De elever som har de svåraste hemförhållandena kom med på listan över elever som får ta emot hjälp från Raseborg.

Madeleine Schoeman avslutar brevet med att tacka för det hopp som gåvorna ger barnen och för att Raseborgeleverna visar att det finns de som bryr sig om hur andra har det.

Det är fem skolor i Raseborg som har vänskolor i Makana: Fiskarin koulu, Kiilan koulu, Karjaan lukio, Karjaan yhteiskoulu och Karis-Billnäs gymnasium.

Läs också