Hoppa till huvudinnehåll

Gamla minsveparen "Wilhelm Carpelan" till Forum Marinum

Fartyget Wilhelm Carpelan på plats utanför Forum Marinum.
Fartyget Wilhelm Carpelan på plats utanför Forum Marinum. Fartyget Wilhelm Carpelan på plats utanför Forum Marinum. Bild: Museet Forum Marinum, Åbo museiskepp

Det maritima centret Forum Marinums samlingar utökas med ännu ett museifartyg.

Det hundra år gamla fartyget Wilhelm Carpelan ligger nu i Aura å utanför museet och har öppnats för besökare.

Fartyget tillverkades 1915 i Helsingfors för det ryska kustartilleriet och hette då S4 Kartesch. Under andra världskriget deltog Wilhelm Carpelan i desarmeringsuppdrag. Under 1970-talet såldes fartyget till en privatperson och 1995 upptogs fartyget i Museiverkets register för museifartyg. Efter det har fartyget renoverats grundligt.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland