Hoppa till huvudinnehåll

Google vann den första ronden

Google logo
Google logo Bild: EPA/BORIS ROESSLER sökresultat

Google fick rätt när dataombudsmannen gjorde sitt första beslut i de tiotal finländska tvister som berör borttagandet av sökresultat från Google. Flera liknande fall pågår runt om i Europa.

Det första lösta fallet handlar om en finländsk affärsman som ansåg att Google bör ta bort sökresultat som berör mannens tabbar i hans affärsverksamhet. Men enligt dataombudsmannen Reijo Aarnio behöver Google inte ta bort sökresultaten.

Sökjätten behöver inte ta bort sökresultaten eftersom mannen enligt handelsregistret fortfarande är med i affärsverksamheten, bland annat inom indrivningsbranschen.

Mannen anser själv att han är arbetstagare och att de negativa uppgifterna om hans tidigare affärsverksamheter inte längre är väsentliga. Efter att ha fått ett nekande svar från Google överklagade mannen beslutet till dataombudsmannen.

Eftersträvar enhetlig praxis

Reijo Aarnio har omkring 30 tvister att lösa. Han vill inte förutspå när han kommer att göra sitt första beslut som kommer att förplikta Google att ta bort sökresultat.

Europeiska dataombudsmän har i flera länder liknande överklaganden att tänka igenom. Målet för de europeiska dataombudsmännen är att praxis och tolkning ska vara så enhetliga som möjligt inom hela unionen. Enligt Aarnio kräver varje fall ändå alltid en grundlig utredning, men han tror att fallen kommer att lösas allt snabbare efter att de första fallen har blivit lösta.

I enlighet med Europas dataskyddslagar har Google hittills mottagit dryga 250 000 ansökningar om att ta bort sökresultat. Ansökningarna berör 900 000 sökresultat. Drygt 40 procent av ansökningarna har godkänts.

Från Finland har sökjätten fått kring 3 700 ansökningar som berör 12 000 sökresultat. Av dem har Google godkänt cirka 45 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes