Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har fått träffa så många trevliga människor i mitt jobb!"

Organisationssekreterare Margó Storm vid Folkhälsan i Åbo
Margó Storm stortrivs med sitt jobb som organisationssekreterare. Organisationssekreterare Margó Storm vid Folkhälsan i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström margó storm

Margó Storm, som jobbar som organisationssekreterare på Folkhälsan, är välbekant för många åbolänningar. I sommar går hon i pension efter att ha jobbat i 36 år på Folkhälsan.

Alla människor som hon har fått träffa under sina år på Folkhälsan har varit det bästa med jobbet. Därför känns det lite vemodigt att gå pension, medger Storm.

Samtidigt ser hon framemot alla sköna morgonstunder med morgonens tidning.

Jobbet som organisationssekreterare kräver god organisationsförmåga och ett brett nätverk.

- Jag håller kontakt med våra lokalföreningar och inspirerar dem. Så sköter jag Kvartersklubben i Åbo som har verksamhet för både yngre och äldre. Så sköter jag om olika nätverk såsom Farfar i skolan, berättar Storm.

Det är jätteroligt när folk kommer och säger: oj vad roligt det är att komma hit!

Kvartersklubben är till för åbolänningar i alla åldrar

Hon hoppas att Kvartersklubben i Åbo upplevs som ett gemensamt vardagsrum för svenskspråkiga i Åboland. Det är viktigt att Folkhälsan ordnar program för svenskspråkiga i alla åldrar.

Exempelvis kan småbarn och deras föräldrar delta i babyrytmik eller besöka familjekaféet på Kvartersklubben.

- Jag tycker att det är jätteviktigt. Åbo är en universitetsstad och det finns säkert många mammor som inte har sina nätverk här, såsom mostrar och mammor. Då kan man komma hit och prata med andra mammor, säger Storm.

"Oj så roligt det är att komma hit!"

Verksamheten för äldre på Kvartersklubben är också mycket viktig och uppskattad, berättar Storm.

Majblomman 2014
Folkhälsans majblomma Majblomman 2014 Bild: Yle/Denise Kaskinen majblomma 2014

- Det är jätteroligt när folk kommer och säger: oj vad roligt det är att komma hit!

Den sociala kontrollen mellan de äldre som besöker Kvartersklubben är också viktig. Medlemmarna håller koll på varandra. Om någon har varit borta en gång så börjar resten av medlemmarna i gruppen fundera på var personer är och hur den mår.

- Då börjar de genast fundera att ska de ringa personen eller skicka ett kort, förklarar Storm.

Det här är speciellt viktigt i städer, där man inte har så god koll på grannen.

- Vi bor ju inte så att man ser om du drar upp rullgardinen eller om lampan lyser. Så det är nog viktigt att man håller koll på varandra.

Mycket har hunnit hända på 36 år

Det har hunnit hända en hel del minnesvärt under de 36 år som Storm har jobbat på Folkhälsan.

Människor är alltid människor, trots att mycket har ändrat på 30 år.

- Jag har sålt majblommor åt Tarja Halonen och Sauli Niinistö. Så har jag varit reseledare för vandringsresor i Österrike, Skottland och Norge. Det har varit roliga grejer!

Enligt Storm har mycket hunnit hända under den tiden som hon har jobbat på Folkhälsan. Trots det är mycket sig likt. Människor är alltid människor, trots att exempelvis kostvanorna har ändrats.

- Vår stadgeparagraf säger att vi ska jobba för finlandssvenskarnas sociala, fysiska och psykiska hälsa, både genom vetenskapliga och praktiska åtgärder. Och nu är det mycket som är samma. Vi berättar hur man ska äta, sova och motionera. Och så har vi den här sociala samvaron, förklarar Storm.

"Jag vill inte planera så mycket!"

Margós sista arbetsdag är i juni. Än har hon inte hunnit fundera på vad hon ska göra under sina pensionsdagar.

- Jag ska bli pensionerad först! Och så kommer sommaren, och då är vi på vårt smultronställe på Kimitoön. Där kommer vi säkert att vara mycket mer efter pensioneringen.

Hon är också en föreningsmänniska och aktiv i församlingen.

- Men jag vill inte planera så jättemycket, för nu har jag ju planerat och haft kalendern fylld. Så nu vill jag se hur allt faller på plats!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland