Hoppa till huvudinnehåll

Många roddare med OS-drömmar

Roddarna Joel Naukkarinen, Antti Kilpeläinen och tränaren Jani Heino. Åbo, maj 2015
Roddarna Joel Naukkarinen och Antti Kilpeläinen får tekniska råd av tränaren Jani Heino. Roddarna Joel Naukkarinen, Antti Kilpeläinen och tränaren Jani Heino. Åbo, maj 2015 Bild: Yle/Marianne Nyman jani heino

Efter Minna Nieminens och Sanna Sténs OS-silver i Peking 2008 lyckades inga roddare kvalificera sig till London-OS 2012. Nu är desto fler ute efter en plats till Rio 2016.

Antti Kilpeläinen och Joel Naukkarinen i tvåa utan styrman, Robert Ven i singelsculler, Eeva Karppinen och Ulla Varvio i dubbelsculler och bröderna Joonas och Juho-Pekka Petäjäniemi i lätt dubbelsculler.

Åtminstone de här sju roddarna har som mål att i höstens VM knipa en OS-plats i sin båtklass. Det betyder en plats bland de nio bästa för Ven i singelsculler och en plats bland de elva bästa för parroddarna och de två dubbelsculler-teamen. De sista OS-platserna (tre i singelsculler, två i de övriga klasserna) delas ut nästa vår i särskilda OS-kvalregattor.

Ifjol slutade Robert Ven på 15:e, Karppinen-Varvio på 16:e och Kilpeläinen-Naukkarinen på 18:e plats.

Febril aktivitet kring rodd- och paddlingscentret i Åbo

Efter vårvinterns träningsläger i Italien är nu landslagsroddarna tillbaka i Finland och Åbo, som blivit ett inofficiellt träningscenter för landslaget. Där finns landslagstränarna Ilona Hiltunen och Jani Heino, och där har även roddarna slagit sig ner över sommaren.

Den inhemska tävlingssäsongen kör igång med kanalrodden i Saimen den 23-24 maj. En vecka senare går EM i Poznan i Polen. Säsongens huvudtävling, VM, går i Aiguebelette i Frankrike i månadsskiftet augusti-september.

Finländska OS-medaljörer i rodd

Genom åren har Finland vunnit sju roddmedaljer i de olympiska spelen. Den första kom i hemma-OS i Helsingfors 1952 då det blev brons i fyra utan styrman för kvartetten Veikko Lommi, Kauko Wahlsten, Oiva Lommi och Lauri Nevalainen.

Fyra år senare, i Melbourne 1956, blev det brons igen, då i fyra med styrman. Toimi Pitkänen, Veli Lehtelä, Reino Poutanen och Kauko Hänninen rodde, styrman var Matti Niemi.

Bronssviten fortsatte ännu i Rom 1960 då Toimi Pitkänen och Veli Lehtelä åter firades som medaljörer, denna gång i tvåa utan styrman.

16 år senare inleddes Pertti Karppinens storhetstid. Tre olympiska guld i tre på varandra följande olympiska spel blev det otroliga saldot för Karppinen, som vann i Montréal 1976, Moskva 1980 och Los Angeles 1984. Pertti Karppinen är pappa till dagens landslagsroddare Eeva och Juho Karppinen.

Finlands sjunde och senaste medalj tog duon Minna Nieminen och Sanna Stén i Peking 2008, då de vann silver i lätt dubbelsculler.

Nästa medalj om fem år?

Antti Kilpeläinen och Joel Naukkarinen siktar i sommar på att ta en OS-plats i tvåa utan styrman, en relativt ovanlig båtklass i Finland. Bägge roddarna har nyss fyllt 22 år och har OS i Rio som ett mellanmål på vägen mot OS-medalj i Tokyo år 2020.

Möt Kilpeläinen & Naukkarinen och deras tränare Jani Heino i Sportmagasinet tisdag 12.5 kl. 21.00 i Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport