Hoppa till huvudinnehåll

Nämnd går miljösyn i Borgå

Skrotbåt vid Skallkolmsvägen i Tolkis
Arkivbild. Skrotbåt vid Skallkolmsvägen i Tolkis Bild: Yle/Carmela Walder skallholmsvägen

Ostädade tomter, byggnader i farligt dåligt skick eller skrotbilar som kan vara farliga för miljön granskas noggrant i Borgå på tisdag. Även nya bostadsområden får besök.

Byggnads- och miljönämnden i Borgå åker runt i staden för att titta noggrannare på fastigheter och tomter som inte uppfyller säkerhets- och miljöföreskrifter. Platserna har valts enligt invånarnas anmälningar eller stadens egna observationer.

"Nya områden intressanta"

Elisabeth Svaetichin från byggnads- och miljönämnden berättar att bussen styr kosan bland annat till nya bostadsområden där nämnden granskar att vissa byggkriterier följs.

- Det är en omfattande inspektionsrunda som jag inte varit på under mina två perioder i nämnden, tidigare har vi haft enskilda objekt som vi har tittat på.

Svaetichin ser fram emot heldagsutfärden och speciellt på de nya bostadsområden Alkrog och Skaftkärr.

- Det ska bli jätteintressant att få en helhetsbild av vad som egentligen händer i vår stad och omgivning.

Nämnden kontrollerar att detaljplanen följs, att fastigheter inte byggts för nära grannens tomt eller att fastighetsägare inte skräpar ner.

- Jag tänker till exempel på skrotbåtarna som har funnits vid Kuggen som är farliga för sin omgivning, sådant får ju inte förekomma.

Hot om böter

Om en fastighetsägare har skrot på sin tomt som stör miljön och grannarna, får ägaren en uppmaning att städa upp. Om inget sker, städas tomten på stadens bekostnad och sedan skickas räkningen till ägaren. Ägaren kan också få böter för skrotet.

Fastighetsägaren ska fästa uppmärksamhet bland annat vid hur onödigt löst material som skrotfordon och byggmaterial lagras utomhus. Olika lätta konstruktioner och byggnader ska vara säkra och städiga.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också