Hoppa till huvudinnehåll

TBE också i Raseborg och Lojo

En fästing kryper på ett finger.
Fästingburen hjärninflammation upptäcktes för första gången i Västnyland i fjol. En fästing kryper på ett finger. Bild: Filemon von Numers kumlingesjuka

Fyra personer smittades av fästingar och insjuknade i TBE i Västnyland i fjol. Det är första gången som fästingsburen hjärninflammation spreds i Västnyland.

Fallen i hela landet var i fjol knappt 50. Det är ungefär lika många som tidigare år.
Fästingburen hjärninflammation TBE är vanligare till exempel på Åland och i Åbolands skärgård.

Men 2014 smittades två personer i Raseborgsregionen och två vid stränderna av Lojo sjö. Nytt smittoområde är också kusten i Kyrkslätt där tre personer fick smittan i fjol, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

- THL kommer att följa med situationen i Västnyland noggrant eftersom det är frågan om ett nytt område där smittan har spridits, uppger specialforskaren Jussi Sane på THL till tidningen Länsi-Uusimaa (12.5).

- Men det finns ingen orsak för västnylänningarna att börja vaccinera sig mot TBE på grund av dessa fyra fall, säger Sane.

Det finns inget bot mot TBE och sjukdomen kan ge långvariga symptom i det centrala nervsystemet.

Fästingburen hjärninflammation TBE är en virussjukdom. Fästingarna sprider också en annan sjukdom, borrelios, som är en bakteriesjukdom.

  • Rutinerade stjärnor tillbaka då Tappara slog KalPa

    Tappara besegrade KalPa med 4-1 i tisdagens enda match

    Ishockeyligans tabelltvåa Tappara kunde enkelt besegra KalPa i tisdagens enda match i ishockeyligan med 4-1. I Tappara gjorde slovaken Tomas Zaborsky comeback efter att ha missat nio matcher på grund av skada.

  • Har du åkt färja mellan Vasa och Umeå? – Vi vill höra dina minnen

    Yle Österbotten vill höra dina minnen från Vasabåtarna.

    En ny Kvarkenfärja är beställd och nu vill Yle Österbotten höra dina minnen från rutten mellan Vasa och Umeå. Är det en sommarkryssning under trafikens glansdagar som dyker upp, eller är det året då taxfree-försäljningen upphörde och festen tog slut som fastnat i minnet?

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland