Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen kräver rambudget i juni

Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg
Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg Bild: EPA/Patrick Seeger eu

EU-kommissionens varning till Finlands regering innehåller krav på nedskärningar redan i år.

Enligt vad Yle Nyheter erfar kräver EU-kommissionen av den nya regeringen att den presenterar en rambudget för 2016 redan i juni. Ur rambudgeten ska framgå vilka nedskärningar regeringen genomför under 2016. I samband med rambudgeten vill EU-kommissionen också att regeringen ger en tilläggsbudget med nedskärningar som gäller detta år.

EU-kommissionen ger Finland nu tid att bilda regering och låter regeringen skriva i hop ett ekonomipolitiskt program innan kommissionen vidtar ytterligare åtgärder .

EU kommissionen konstaterar allmänt att EU:s ekonomi håller på att ta ny fart men att Finland måste se till att komma i fatt de övriga.

Kommissionen rekommenderar Finland att genomföra strukturella reformer för att sätta fart på den ekonomiska tillväxten. Det behövs genomgripande reformer av vård och pensionssystem för att kunna möta kraven från den åldrande befolkningen. Reformerna måste göras i snabb ordning, konstaterar kommissionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes