Hoppa till huvudinnehåll

"EU-varningen kan vara ett beställningsarbete"

alexander stubb, timo soini, juha sipilä
Finland är det enda EU-landet som tilldelas en varning. Nu får den kommande regeringen under Juha Sipilä svara på EU-kommissionens frågor om hur den ska åtgärda budgetunderskott och skuldsättning. alexander stubb, timo soini, juha sipilä Bild: Lehtikuva regeringspartierna

EU-kommissionen har kommit med sin formella varning till Finland. EU-kommissionens varning kommer lägligt för regeringsförhandlarna, konstaterar de experter som Yle Nyheter har talat med. Varningen kan till och med vara ett beställningsarbete.

EU-kommissionen kräver en rambudget för 2016 redan i juni och i samband med den ska den nya regeringen ge en tilläggsbudget som innehåller nedskärningar för detta år.

"Auktoritativt stöd till regeringsförhandlarna"

Varningen ger ett auktoritativt stöd till regeringsförhandlarna (C, Sannf och Saml) att genomföra de nedskärningar som de planerar.― professor Heikki Patomäki

Finland är nu det enda EU-landet som tilldelas en varning. Det finns också ett hot om att EU-kommissionen kan komma att ta ett fastare grepp om den finländska ekonomin.

- Varningen ger ett auktoritativt stöd till regeringsförhandlarna (C, Sannf och Saml) att genomföra de nedskärningar som den planerar, säger vänsterförbundaren och professorn i nationalekonomi Heikki Patomäki.

- Det kan vara frågan om ett direkt beställningsarbete från regeringskretsarna, anser Patomäki.

De som deltar i regeringsförhandlingarna har nära kontakter till EU-kommissionens ledning, konstaterar Patomäki. Till exempel förra statsminister Jyrki Katainen ansvarar i EU-kommissionen för tillväxt- och konkurrensfrågor.

"Spelar Centern och Samlingspartiet i händerna"

Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
De regeringsförhandlare som vill strama åt statsfinanserna kommer att åberopa EU-kommissionens varning, konstaterar professor Lauri Karvonen. Professor Lauri Karvonen, Åbo Akademi Bild: Yle/Linus Hoffman statsvetenskap,val,väljare,beteendeterapi,lauri karvonen

Tidpunkten för varningen från EU-kommissionen pekar på att det handlar om ett politiskt budskap, anser Patomäki. Samma dag som varningen kommer informerar regeringsförhandlarna om sin ekonomiska politik. Statsvetaren Lauri Karvonen vid Åbo Akademi håller med Patomäki om att EU-kommissionens varning kommer lägligt med tanke på regeringsförhandlingarna.

- De regeringsförhandlare som vill strama åt statsfinanserna kommer att åberopa EU-kommissionens varning, konstaterar Karvonen. Det här är något som spelar framförallt Centern och Samlingspartiet i händerna.

Däremot har Lauri Karvonen svårt att tro att det skulle vara frågan om ett beställningsarbete av den kommande regeringen. Det här är ett led i ett arbete som EU-kommissionen genomför kontinuerligt.

"Varningen är märklig"

Christer Lindholm
Forskaren och nationalekonomen Christer Lindholm anser att varningen är märklig eftersom Finland fortfarande hör till de minst skuldsatta av alla Euroländerna. Christer Lindholm Bild: Yle christer lindholm lindholm

Forskaren och nationalekonomen Christer Lindholm anser att varningen är märklig eftersom Finland fortfarande hör till de minst skuldsatta av alla Euroländerna.

- I genomsnitt har Euroländerna en offentlig skuld på 90 procent av BNP medan Finland först nu håller på att överskrida 60-procentsgränsen, konstaterar Lindholm. Man kan absolut se det här som en politisk markering.

Lindholm går så pass långt att han säger att det inte är uteslutet att varningen är ett beställningsarbete från regeringsförhandlarna.

- Helt uteslutet är inte ens det, kommenterar Lindholm.


Investeringsekonom Martin Paasi på Nordnet kommenterar EU-varningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes