Hoppa till huvudinnehåll

Finland inte ensamt om att bryta mot EU-regler

Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg
Flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg Bild: EPA/Patrick Seeger eu

De flesta EU-länder håller sig inte till EU:s ekonomiska rekommendationer, påpekar ekonom Roger Wessman. Finland väntas i dag få en varning för att landet inte följer rekommendationerna.

- Det är inte exceptionellt på något sätt att EU-kommissionen anmärker om EU-ländernas ekonomi. De flesta euroländer har fått någon form av anmärkningar, säger ekonom Roger Wessman.

I tisdags blev det klart att Finland kommer att få en varning av EU-kommissionen eftersom landet inte håller sig inom de ekonomiska krav som unionen ställer på medlemsländerna.

Ett av kraven är att statsskulden får utgöra högst 60 procent av bruttonationalprodukten. Finlands statsskuld kommer i år att stiga till 62,6 procent av BNP.

Finlands skuldsättning skiljer sig från de övriga länderna, trots att de flesta andra har en större skuld än Finland, säger Wessman.

- Finlands skuldsättning är på väg uppåt och åt fel håll.

6 miljarder tillräckligt

Wessman säger att det idealiska vore att få i gång tillväxten för att på så sätt minska på skuldsättningen. De realistiska åtgärderna är ändå nedskärningar. Den blivande regeringen har dessutom lovat att inte höja skattesatsen.

Enligt en rapport från Finansministeriet är nedskärningsbehovet under de kommande åren sex miljarder euro, något som regeringsförhandlarna verkar sträva efter att uppnå.

- Det borde räcka för att Finland igen ska uppfylla kraven som kommissionen ställer. Om Finland presenterar ett sparprogram på sex miljarder borde det vara tillräckligt för att kommissionen ska kunna anse att varningen inte längre behövs.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes