Hoppa till huvudinnehåll

Jeppis Pride- Tro, hopp och kärlek

Tro, hopp och kärlek
Tro, hopp och kärlek Bild: Alexandra Sandbäck 6599 5305 000

Arrangemangen kring Jeppis Pride förra sommar visas nu i en dokumentär på Yle Fem. Ett tidsdokument över den tid då pendeln svängde.

Dokumentären Tro, hopp och kärlek handlar om hur en pridefestival ordnas i Jakobstad 2014 - en småstad, som ligger i bibelbältet i Österbotten.

Må vara att Jeppis Pride var den första kulturfestivalen med fokus på sexuella minoriteter och könsminoriteter som ordnades i Jakobstad, men den var inte ett enskilt fenomen. Samma år ordnades pridfestivaler för första eller andra gången i ett antal andra skandinaviska småstäder, som Mariehamn, Rovaniemi, Kiruna, Hemavan, Pajala. I år ordnas för första gången en samisk pride i Karasjok i Norge.

Det ser ut som att homosexualitet hade blivit en icke-fråga hos majoriteten. Pendeln hade svängt.― Elisabeth Morney

I dokumentären får vi följa med under hela året hur arrangörer planerar parad, fest och regnbågsmässa och vilka utmaningar de stöter på. Arrangörerna hoppades på några hundra deltagare, men i paraden uppskattades ungefär 2000 deltagare.

Utan att någon visste det i somras är det ett uttryck för att tiderna förändras, vilket bekräftades i november 2014 när lagförslaget om samkönade äktenskap röstades igenom. Redaktör Elisabeth Morney kan i efterhand konstatera att tidpunkten för att göra en dokumentär var perfekt.

- Med facit på hand blev det ett tidlöst dokument. Att det skulle finnas ett motstånd mot festivalen var en av utgångspunkterna när vi började filma förberedelserna. Men i stället visade det sig att homosexualitet hade blivit en icke-fråga hos majoriteten i Jakobstad med omnejd. Det ser ut som att pendeln hade svängt.

Resultatet blir en mycket positiv bild kring hela Jeppis Pride - ett evenemang som också blev en succé.

- Visst var det skriverier i tidningar och på sociala medier inför evenemanget, men när väl festivalen väl ordnades var motståndet inte längre synligt. De som offentligt motsatt sig festivalen visade sig vara en liten men aktiv grupp som inte heller ville delta i dokumentären, konstaterar Morney.

 • Arbete och studier lockar ungdomar bort från Österbotten

  Få tror dessutom att de kommer att flytta tillbaka.

  En utredning som givits ut av Migrationsinstitutet och Centret för Svenskfinland visar att österbottniska ungdomar flyttar på grund av arbete och studier. Få väljer dessutom att flytta tillbaka till regionen

 • Svår första dag för finländarna i EM

  Lehtonen och Tuominen förlorade i två raka set

  De finländska paren hade det motigt under den första dagen av EM i beachvolley. Riikka Lehtonen och Netta Tuominen förlorade den första gruppspelsmatchen i två raka set.

 • Västmetron har drivit fram råttorna i Esbo

  Allt vanligare att se råttor springa omkring i staden.

  Västmetron och andra byggprojekt har satt råttorna i rörelse i Esbo. Råttor trivs bäst där det finns tillgång till mat.

Läs också

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Jätterävar på nya smygfilmer från pälsfarmer

  Oikeutta eläimille filmade på fem farmer.

  Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har publicerat nya filmer från pälsfarmer. På filmerna syns farmade blårävar som har förädlats till jättestorlek och som har svårt att röra sig. Uppdaterad med kommentarer från Pälsdjursuppfödarnas Förbund och Oikeutta eläimille.