Hoppa till huvudinnehåll

Stängningen av bankkontor i Söderkulla förbryllar ortsborna

östnylands andelsbanks dörr i söderkullakontoret i sibbo
Efter årsskiftet är det slut på Östnylands Andelsbanks service i södra Sibbo. östnylands andelsbanks dörr i söderkullakontoret i sibbo Bild: Yle/Stefan Härus östnylands andelsbank

Varför stänga ett bankkontor i ett växande samhälle? Det undrar Söderkullaborna efter att det blev känt att Östnylands Andelsbanks filial i Söderkulla dras in vid årsskiftet.

Det var i april som bankens ledning tog beslutet att antingen Söderkullakontoret eller Nickbykontoret stängs. Bankens beslut blev att stänga det mindre kontoret. Kontoret i Nickby är större och kommer att kunna erbjuda banktjänster också i framtiden åt alla bankens kunder i kommunen.

Konstigt val

Att valet föll på Söderkulla förbryllar ortens invånare. Söderkullabon Kurt Eklund tycker att valet är konstigt.

söderkullabon kurt eklund
Kurt Eklund hoppas att bankautomaten blir kvar. söderkullabon kurt eklund Bild: Yle/Stefan Härus kurt eklund

- Söderkulla är ju ett växande centrum. Just nu byggs det många flervåningshus här, Lidl är på kommande, Eriksnäsområdet har byggts ut, Sipoonlahden koulu börjar vara trångbodd - för att inte tala om det framtida Sibbesborg med tiotusentals nya invånare. Man skulle ju tycka att kundunderlaget är och kommer att förbli tillräckligt stort också i framtiden, säger Eklund.

Den enda bankautomaten

Eklund är inte kund i banken, men hoppas ändå att bankautomaten blir kvar.

- Det är den enda bankautomaten här i Söderkulla, så om den stänger så är det riktigt illa. Ett bankkontor klarar man sig bättre utan, menar Eklund.

Det är i ett nötskal de tankarna de flesta verkar ha som Yle Nyheter Östnyland pratar med på torget mellan apoteket och banken på torsdag förmiddag. Alla har inte ens hört att banken kommer att dras in, men tar det hela med en axelryckning.

- Vem behöver ett bankkontor idag, undrar en dam i lägre medelåldern som vill vara anonym. Banken finns ju hemma i datorn och skulle man behöva lån eller placeringsrådgivning, så tar man sig gärna till ett större kontor där möjligheterna till expertis är större, säger damen.

Drabbar också Pohjolas kunder?

En herreman som skyndar ut från apoteket konstaterar att det inte är enbart bankservicen som försvinner. Andelsbankerna har ju också service för försäkringsbolaget Pohjolas kunder.

- Det är med andra ord Nickby eller Borgå som gäller efter årsskiftet om det är så att man behöver hjälp med att teckna eller se över sina försäkringar, säger mannen och skyndar vidare.

Efter stängningen av kontoret i Söderkulla, har Östnylands andelsbank kvar kontoret i Nickby. Banken har också ett kontor i Lovisa och huvudkontoret finns i Borgå.

Den sista juli kommer Östnylands Andelsbank att fusioneras med Porvoon Osuuspankki, vars huvudkontor är i Borgå. Ett filialkontor finns i Borgnäs.