Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals döda i blodbad i Pakistan

Attack mot en buss i Karachi i Paikstan.
Pakistanska medier visar bilder på den sönderskjutna, ljusröda bussen. Attack mot en buss i Karachi i Paikstan. Bild: Reuters shiamuslimer

Över 40 personer uppges ha dödats i en attack mot en buss i Karachi i Pakistan. Offren var ismailiter, en shiamuslimsk sekt som ofta utsätts för attacker.

Bussen var på väg till en shiamuslimsk böneplats i de södra delarna av hamnstaden Karachi när beväpnade män på motorcyklar gick till attack.

- Sex terrorister tog sig in i bussen och sköt urskiljningslöst mot passagerarna, säger polischefen Ghulam Haider Jamali.

Åtminstone 43 personer har bekräftats döda i attacken och ett tiotal skadade har förts till sjukhus.

Lokala medier visar bilder på den ljusröda bussen som är full av hål.

Shiamuslimer ofta mål för attacker

Alla passagerare ombord var ismailiter, en shiamuslimsk sekt som ofta utsätts för attacker av sunnimuslimska extremistgrupper i Pakistan.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för dådet, men radikala sunnimuslimer har utfört flera självmordsattacker mot kyrkor och shiamuslimska moskéer i år.

Shiamuslimerna utgör ungefär 20 procent av muslimerna i Pakistan. Radikala sunnimuslimer anklagar dem för apostasi, det vill säga avfall från religionen. Apostasi ses som ett brott som kan straffas med döden inom traditionell sharialag.

Karachi, som är Pakistans ekonomiska hjärta och största stad med över 18 miljoner invånare, har skakats av särskilt mycket våldsamheter och politisk oro under det senaste året.

En orsak är att hundratusentals människor har flytt till Karachi undan en arméoffensiv i talibankontrollerade nordvästra Pakistan.

Läs också