Hoppa till huvudinnehåll

Boktipset: Ken Rings Livet

Camilla Fagerholm har läst Ken Rings bok Livet.
"Muffe from the block" gjorde en dykning ner i den svenska hiphopvärlden. Camilla Fagerholm har läst Ken Rings bok Livet. Bild: YLE / Catariina Salo ken ring

Muffe är mer en schlagernörd än en rapdiggare men hon läste Ken Rings självbiografi. Hur går det när två världar kolliderar, får Muffe mer förståelse för Ken Ring?

Rapparen Ken Ring
Ken Rings barndomsdröm var att blir stor rappare i USA. Rapparen Ken Ring Bild: Ken Ring ken ring

Jag lyssnar väldigt sällan på rap eller hiphop. Schlager och glad pop är mer min grej, men jag ville utmana mig själv lite och läsa Ken Rings självbiografi. Jag gissade att den skulle väcka känslor hos mig och så var det lite konstigt när han för flera år sedan skulle uppträda på Svenska Talande Klubben i Helsingfors tillsammans med Petter men avbokade i sista stund. Fast jag inte förstår varför man ska ha beefar med folk så förstår jag lite mera av Kens värld efter att ha läst boken.
Idag inser jag att vi borde ha tänkt på konsekvenserna i vissa stunder, när folk dog eller någon dömdes till sitt första långa fängelsestraff.― Utdrag ut boken.

Livet gavs ut i höstas och nu har den också kommit ut som en pocketversion. Ken har skrivit på boken i elva år och med hjälp av Klas Ekman blev den färdigställd. Klas har också skrivit böcker om bland annat Kent och Håkan Hellström.

Ken berättar själv att boken är ocensurerad och ärlig. Den handlar om hans uppväxt, familj, karriär och vänner. Livet präglas av skandaler, tragedi, dödsfall och löpsedlar.

Schlagernördens tankar

Ken Rings liv är olikt mitt. Redan i ung ålder går han igenom tragedier och svåra saker. Han dras till kriminalitet och droger men samtidigt har han hiphopen i sitt hjärta. Jag har helt enkelt svårt att sätta mig in i hans situation.

När 50 Cent säger grejer om pistoler och prostituerade så tycker folk att det är grymt, men det tas inte emot likadant när en kille från Stockholm för fram samma sak.― Utdrag ur boken.

Det känns som att det är tragedierna, hatet och de svåra sakerna som gjort honom framgångsrik inom musiken. Hans genombrott skedde 1999 med låten Mamma som handlar om hans mor som dog i cancer när Ken var 14 år gammal. Men samtidigt har han sig själv att skylla för alla skandalösa löpsedlar. De skulle inte ha uppstått om han inte rappat om att våldta prinsessan Madeleine, haft beefar med andra inom branschen eller langat droger och blivit inlåst på grund av narkotikabrott.

Men samtidigt förstår jag att han är så fylld av hat. Han pissar ganska rejält på det svenska samhället. Samtidigt prisar han Kenya, sin mammas hemland. Mot slutet verkar han ändå inse att allt har sina sidor.

Schlagernördens favoriter

Boken saknade verkligen inte spännande vändningar. Speciellt två scener har fastnat i mitt huvud och de är mina favoriter. Den första är kapitlet där Ken beskriver sitt första barns födsel, hur han tog med sig hela sitt gäng direkt från en spelning till förlossningssalen. Typerna var fulla och höga. Inte precis vad en förlösande kvinna vill handskas med. Dessutom svimmade Ken och missade själva födseln.

Den andra händelsen placerar sig i Helsingfors dit Ken och hans kompis från USA, Eminems högra hand, rapparen Proof hamnade under D12:s turné. De besökte en karaokebar fylld med berusade pensionärsfinnar och där sjöng de två gangstrarna Dancing Queen. Härligt absurt.

Idag tror många att det var Petter som startade hela rapscenen och hjälpte fram oss andra. Så var det inte.― Utdrag ur boken.

Schlagernördens åsikter

Det att Ken berättar om sin egen kriminella bakgrund är väl okej. Men det känns inte riktigt schysst att hänga ut andra personer som inte har en möjlighet att försvara sig. Boken innehåller en diger lista på vilka världsstjärnor Ken langat droger åt.

Också Petter har en ganska stor roll i boken och det slutar med att de två rapparna inte alls kommer överens. Ken skriver frikostigt om vad Petter gjort och inte gjort. Undrar vad Petter själv tycker om saken?

Att folk har gjort sina första dumma saker med min musik i bakgrunden, det var inte alls vad jag ville när jag skrev min första text där i pojkrummet i Hässelby.― Utdrag ur boken.

Resan till mognad

Jag känner ändå att Ken utvecklas stort i takt med boken. I början är han bara arg och har inte förmågan att fundera på saker längre in i framtiden eller inse det faktum att hans agerande har konsekvenser, både för honom och för andra.

Han verkar ändå växa till sig under de trehundra sidorna. Han blir vuxen och hans liv verkar stabilisera sig en aning.

Efter att jag hade läst boken lyssnade jag på hans låtar och konstaterade att han nog är väldigt duktig på det han gör och att låttexterna verkligen handlar om hans dramatiska liv.