Hoppa till huvudinnehåll

Scouter hittade rätt i Sök och Finn

Emma Liljeroth och Sebastian Nastamo på Sök och Finn. Tävlingens motto är "En tanke sparar tusen steg"
Sök och Finns motto är "En tanke sparar 1000 steg". Emma Liljeroth och Sebastian Nastamo tänker noggrant. Emma Liljeroth och Sebastian Nastamo på Sök och Finn. Tävlingens motto är "En tanke sparar tusen steg" Bild: Yle/Linus Hoffman sebastian nastamo

Tjugo par samlades förväntansfulla utanför Åbo Centraljärnvägsstation för Finlands svenska scouters tävling Sök och Finn. Där fick de en papperspåse på huvudet och fördes med buss till en hemlig startplats.

Papperspåsen ska sättas på huvudet.
Papperspåsen ska sättas på huvudet. Papperspåsen ska sättas på huvudet. Bild: Yle/Linus Hoffman sök och finn

Sök och Finn är en nattorientering med mottot "En tanke sparar 1000 steg", det vill säga att alla kontroller är kluriga på något vis.

Vid starten fick deltagarna ett startbrev och en uppmaning att gå till kontroll 1. Och inget mer. Men den som var uppmärksam märkte att man fick fler ledtrådar genom att läsa startbrevets versaler (stora bokstäver).

Rubiks kub-karta
Rubiks kub-karta. Rubiks kub-karta Bild: Yle/Linus Hoffman sök och finn

På andra kontrollen skulle man lösa Rubiks kub för att kunna tyda kartan på kubens sidor. På tredje kontrollen skulle deltagarna lösa ett sudoku, för att få rätt siffror för nästa kontrolls riktning och avstånd. Samtidigt föll mörkret och regnet tilltog.

- Min mamma brukar lösa sudoku, säger Emilia Nylund från Flickscoutkåren Åbo Vildar, så jag hoppas att det har gått i arv till mig också.

Tävlingen har ordnats sedan 1950-talet, men till skillnad från många finska scoutdistrikts tävlingar, handlar det här inte i första hand om att tävla på blodigt allvar. Istället ser många Sök och Finn som en tuff utmaning, full med knep och knåp och skratt. Det är ett sätt för finlandssvenska scouter från alla delar av distriktet av träffas. Och tävlingen lockade i år igen många nya deltagare.

Sudoku i blåbärsriset.
Sudoku i blåbärsriset. Sudoku i blåbärsriset. Bild: Yle/Linus Hoffman sök och finn

- Det är fyra år sedan Sök och Finn senast ordnades, och det är egentligen alldeles för sällan, säger Finlands svenska scouters ordförande Malin Lindholm, då hon på samma gång stiger djupt ner i en vattenfylld grop. Åhå, säger hon, och skrattar hjärtligt.

För många blev Sök och Finn en riktig utmaning, särskilt då det regnade långt in på natten.

Nicole Latini och Ida Toivonen från Sjöscoutkåren Stormfågeln plaskar fram någonstans i Pargasskogarna. De ser trötta ut men intygar att de har roligt.

Ida Toivonen och Nicole Latini
Ida Toivonen och Nicole Latini Ida Toivonen och Nicole Latini Bild: Yle/Linus Hoffman nicole latini

- Det är en upplevelse att gå mitt i natten i ett kärr, säger Toivonen, som inte tycker det är så viktigt om de kommer i mål eller inte. Det är upplevelsen som räknas.

- Det är roligt och så får man äta choklad på vägen, säger Latini. Får vi sova ens två timmar i mål är vi glada.

Många hittade i mål, alla par hittades

Ett mått på hur tufft det blev är att det slutligen var tio par, hälften av de startande, som tog sig i mål inom utsatt tid på torsdag morgon. En deltagare vrickade foten så allvarligt att hon måste hjälpas ut ur skogen. Men alla scouter kom slutligen till målet på något vis.

Segrare i herrklassen blev Patrik Buch Lund och Markus Juvala från Scoutkåren Munksnäs Spejarna. I damklassen var Viveca Hansson och Melina Weckman från Grankulla Scoutkår snabbast, medan mixedklassen vanns av Emma Liljeroth och Sebastian Nastamo från Sjöscoutkåren Vikingarna.

Sök och Finn-segrarna Viveca Hansson, Melina Weckman, Emma Liljeroth, Sebastian Nastamo, Henrik Wallén och Markus Haakana undrar var nästa kontroll är.
Sök och Finn-deltagarna Viveca Hansson, Melina Weckman, Emma Liljeroth, Sebastian Nastamo, Henrik Wallén och Markus Haakana undrar var nästa kontroll är. Sök och Finn-segrarna Viveca Hansson, Melina Weckman, Emma Liljeroth, Sebastian Nastamo, Henrik Wallén och Markus Haakana undrar var nästa kontroll är. Bild: Yle/Linus Hoffman viveca hansson

Namnen på herrsegrarna har korrigerats 15.5.2015 kl.10.59, efter att arrangörerna kontrollräknat resultaten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland