Hoppa till huvudinnehåll

Tuaregrebeller undertecknar preliminärt fredsavtal i Mali

Tuaregrebeller i norra Mali 2012.
Tuaregrebeller i norra Mali 2012 Tuaregrebeller i norra Mali 2012. Bild: EPA/STR tuareger

Tuaregrebellerna i Mali har undertecknat ett preliminärt fredsavtal med regeringen. Fortsatta strider i norra Mali försvårar fredsförhandlingarna.

Tuaregernas ledare säger att de undertecknar avtalet som en gest av välvilja, men man kräver ännu mer garantier av regeringen innan man undertecknar ett slutligt fredsavtal.

Regeringen godkände FN:s och Algeriets fredsplan i mars, men tuaregerna har ansett att avtalet inte uppfyller deras krav på ett självstyrt område i norra Mali som de kallar Azawad.

Rebellalliansen CMA vägrade att delta i underteckningsceremonin i huvudstaden Bamako den här veckan och krävde mer tid för att förhandla om avtalet.

Malis regering har erbjudit tuaregerna större självstyre, men inte gått med på full autonomi för Azawad, ett enormt ökenområde i södra Sahara.

Rebellerna har därför krävt ett federalt system med större makt för regionerna.

Fortsatta sammandrabbningar försvårar förhandlingar.

Minst nio regeringssoldater dödades senast i måndags i ett bakhåll nära staden Timbuktu.

- Jag är medveten om att realiteterna på marken gör att somliga är pessimistiska, säger det norra grannlandet Algeriets utrikesminister Ramtame Lamamrasaid, som har medlat mellan parterna.

- Vi uppmanar alla att följa det som undertecknades i Alger och att avhålla sig från provokationer, tillade Lamamrasaid.

Tuaregerna har gjort uppror mot regeringen i söder fyra gånger sedan år 1960.

De allierade sig med radikala jihadister år 2012 och erövrade då största delen av norra Mali innan Frankrike ingrep och drev ut rebellerna.

Det finns fortfarande utländska fredsbevarare i Mali och de radikala jihadisterna av vilka många var utlänningar, har drivits ut från bosatta områden i norra Mali,

Tuaregerna har däremot fortsatt sin kamp för självstyre.

Läs också