Hoppa till huvudinnehåll

Åkerfräken för kroppsvård

En vas med åkerfräken på en sten i en blomrabatt.
Åkerfräken stäker hud och hår. En vas med åkerfräken på en sten i en blomrabatt. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),Åkerfräken,ogräs,örtmedicin,örter

Strunta i brun-utan-sol och bekymra dig inte så mycket över sit-upsen inför strandsäsongen. Här kommer tipsen för en mer avslappnad strandförberedelse.

På försommaren när kläderna åker av och man gör sig redo för sommarens strandhäng svämmar veckotidningarna över av tips om hur man går ner de där sista fem kilona och får platt mage inför bikinisäsongen. Men jag tycker att det är synd att oroa sig så mycket för kroppsformen – några extrakilon och en blek vinterhy spelar faktiskt ingen roll så länge huden är mjuk och len och har fin lyster.

Åkerfräken är ett vanligt ogräs som innehåller massor av kisel. Kisel stärker håret, huden och naglarna så åkerfräken är en perfekt spa-ört. Jag använder åkerfräken till en kroppsskrubb som mjukt och försiktigt skrubbar bort döda hudceller från den känsliga vinterhuden, ökar cirkulationen och lämnar huden mjuk och fin. I skrubben använder jag också grapefrukt som är renande och antiseptisk och stramar upp huden. Grapefrukt är också lite avgiftande, så den här skrubben är extra bra mot celluliter.

Jag gör också ett fotstärkande och rengörande fotbad med färsk åkerfräken, och ett hårsköljningsvatten som gör håret starkt, friskt och mjukt. Vill du ha produkter med lite mer styrka kan du torka åkerfräknen först, så får du bättre skrubbeffekt också.

Sedan är det bara att kleta in sig, bada och skölja sig från topp till tå – och så är du redo att möta sommaren.

Kroppsskrubb av åkerfräken och blodgrape.
Kroppsskrubb av åkerfräken och blodgrape. Kroppsskrubb av åkerfräken och blodgrape. Bild: Svenska Yle åkerfräken

Åkerfräkenskrubb med grapefrukt

 1. Blanda två rejäla nävar färsk eller torkad åkerfräken med en halv grapefrukt i en mixer.
 2. Kör mixern tills det blir en grön gröt med lite hela växtdelar.
 3. Duscha eller bada bastu, och skrubba sedan hela kroppen.

Skrubben är en färskvara, så du måste göra ny om du vill använda den igen. Vill du ha en lite argare skrubb tar du torkad åkerfräken som skrubbar bättre.

Fotbad med åkerfräken.
Fotbad med åkerfräken. Fotbad med åkerfräken. Bild: Svenska Yle åkerfräken

Fotbad med åkerfräken

 1. Ta 3 liter färsk åkerfräken till 5 liter vatten.
 2. Småkoka under lock i 20 minuter så att mycket kisel löses ut ur växten.
 3. Häll upp i en stor fotbadsbalja, och ta med mycket växtdelar.
 4. Bada fötterna i minst 20 minuter. Skrubba och gnid dem med den kokta åkerfräknen.
 5. Låt fötterna lufttorka efteråt.
Alexandra De Paoli sköljer håret med åkerfräken.
Hårsköljning med åkerfräken. Alexandra De Paoli sköljer håret med åkerfräken. Bild: Svenska Yle åkerfräken

Hårskölj med åkerfräken

 1. Ta 1 liter färsk eller torkad åkerfräken till 2 liter vatten.
 2. Låt småkoka under lock i 20 minuter.
 3. Sila bort växtdelarna och häll upp dekokten i en kanna.

4. Låt svalna, och häll sedan dekokten över håret. Låt sitta i till nästa tvättning.

Kommentarer

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa