Hoppa till huvudinnehåll

"Fetmaepidemin måste brytas"

Överviktig person som äter grillmat och dricker läsk.
I Henrik Johnssons drömvärld skulle det här inte få finnas. Överviktig person som äter grillmat och dricker läsk. Bild: AP Graphics Bank radiodoktorn

Den svenska radioprataren Henrik Johnsson tycker föräldrar till överviktiga barn ska förbjudas att köpa chips och godis till sina barn. Debatten går het.

”Vi borde förbjuda folk att köpa dålig mat till sina överviktiga barn.”

Det sa den svenska radioprataren Henrik Johnsson i sitt program Brännpunkt Johnsson, och det tog inte länge förrän kommentarerna började välla in – både negativa och positiva sådana.

Henrik Johnsson
Henrik Johnsson tycker att de oskyldiga små barnen inte ska bli tjocka på grund av att vi vuxna gillar chips och godis. Henrik Johnsson Bild: Henrik Johnsson henrik johansson

- Det som vi kallar för fetmaepidemi, alltså att vi blir tjockare och därmed har ihjäl oss själva, måste brytas. Att vi vuxna människor äter ihjäl oss kan vi inte göra så mycket åt, men däremot våra barn, som annars inte får en chans, säger han.

Henrik tycker det är de vuxnas ansvar att se till att barnen inte växer upp och får kroppar de kanske inte är nöjda med.

Kassabiträdet avgör

Rent praktiskt skulle det gå till så att kassabiträdet själv skulle avgöra ifall en person är överviktig eller inte. Henrik är väl medveten om att det här inte kunde fungera på riktigt, men i teorin lät det som en bra lösning.

- Vi har den regeln i Sverige, att om du är drucken eller misstänks ha druckit alkohol, får du inte köpa öl. Alkohol tas på allvar, men inte dålig mat för det tycker vi att vi ska unna oss hela tiden, säger han.

Därför tycker Henrik man på samma sätt kan ge det ansvaret till den som sitter i kassan.

- Står det en kund där med fem påsar chips och ett barn som väger alldeles för mycket, får den i kassan säga ”tyvärr, det blir inget den här gången”.

Ett nytt ord för övervikt

Henrik tror att de som gillar idén understöder den eftersom det är något konkret, att vi faktiskt gör något åt problemet.

Det är en märklig diskussion, att det skulle vara diskriminerande, eftersom det i de flesta fall inte är något man föds till eller är, utan något man blir.

- Vi behöver också ett bättre ord för att vara tjock, överviktig eller fet. Alla orden låter så illa, så vi skulle behöva något bättre ord man kunde säga till den överviktiga.

Förslaget har så klart också fått en massa mothugg, och många tycker det här skulle leda till diskriminering av överviktiga.

- Det är en märklig diskussion, att det skulle vara diskriminerande, eftersom det i de flesta fall inte är något man föds till eller är, utan något man blir. Det handlar trots allt om barn, och de är oskyldiga.

Samhällets ansvar att hjälpa

Henrik är väl medveten om att förslaget inte går att genomföra på riktigt, men en del lyssnare tog det ändå väldigt seriöst.

- Jag tror att de som blev arga tog det alldeles för seriöst, och de som tycker det är en bra idé är medvetna om att det finns ett problem, och är nog lite kittlade av tanken, att det skulle gå att genomföra på något sätt.

Fetma.
När anses man överviktig? Det kunde bli en knivig fråga ifall förslaget realiserades. Fetma. Bild: Wikimedia Commons fetma

En del lyssnare och läsare som reagerat på förslaget tycker att samhället inte ska lägga sig i. Varför bara inte låtar folk ta eget ansvar? Ligger det här verkligen på samhället? Henrik tycker så.

- Jag tycker det är på samhällets ansvar att hjälpa barnen. De vuxna får ha sin egen ångest, men när det gäller barnen måste vi göra något åt det.

Ifall barnen inte har föräldrar som tycker en bra hälsa är viktig, ska samhället alltså lägga sig i.

- Kanske man kunde ha mer gymnastik och bättre mat i skolan? Tänk om vi haft ett samhälle där vi gett barnen en drink eller cigaretter när de kom hem från skolan? Där är vi duktiga med förbud och information, men fetmaproblemet måste vi försöka lösa innan det är för sent.

Något annat än förbud

WHO varnar för en fetmaepidemi och vi finländare är också för tjocka och fetman ökar. När det undersöktes hur finländarna förhåller sig till att förebygga fetma genom att till exempel använda skattepengar för att sprida information om problemet, var folk väldigt negativt inställda.

När det är frågan om vad man ska göra åt problemet handlar det oftast om förbud, men varför är det alltid så? Det måste ju finnas andra sätt att agera mot fetma? Och jo, det finns det. Man kunde till exempel ta bort skatten från grönsakerna, och göra hälsosam mat billigare. Henrik har fler förslag:

- Göra det enklare för snabbmatsställen som har mycket frukt och grönt att finnas till. Juicebarerna ska få det enklare. Kan du handla en lunch för fem euro från en hamburgerrestaurang, medan du dessutom sitter i bilen, är det för enkelt. Då blir du för tjock.

Sverige ligger tio år efter USA vad det gäller fetma, och bantningsindustrin i USA omsätter mer pengar än man behöver för att rädda tredje världen från svält.

Ta fetman på allvar

Som tidigare nämnt skulle det inte gå att genomföra det här förslaget på riktigt, men det finns ändå delar av det som Henrik tycker vi kunde ta till oss.

- Att man på allvar ser på dålig mat som något som är farligt, något som man måste ta hand om försiktigt, säger han.

Han föreslår att man kunde placera produkterna på egna speciella hyllor, sätta åldersgräns på dem eller fördubbla priserna.

- Det är ett problem, och vad vi än gör händer inget just nu. Sverige ligger tio år efter USA vad det gäller fetma, och bantningsindustrin i USA omsätter mer pengar än man behöver för att rädda tredje världen från svält. Medan en liten del av världen äter ihjäl sig, svälter samtidigt en stor del av världen ihjäl sig.

Vi slängde ut frågan åt er också, och här kan du svara på vår poll. Reaktionerna är blandade, men klart är att det väcker diskussion!

Här ser du diskussionen på Facebook, och här under kommer du till den på Instagram.

Öppna Instagram-inlägget