Hoppa till huvudinnehåll

Högholmen guidar per videolänk - kackerlacka överraskade

Guiden och fotografen med hjälmkamera berättar om Högholmens djur för äldre per videolänk.
Guidningen skedde per videolänk från Högholmen till två äldreboende i Björneborg och Lojo. Guiden och fotografen med hjälmkamera berättar om Högholmens djur för äldre per videolänk. Bild: Högholmen guidad tur på distans

En grupp på 21 åldringar på två äldreboende har fått följa med Högholmens första guidade tur på distans. En guide med mikrofon och kamera gjorde en en timmes rundvandring på zooet.

Det var äldre på boenden i Björneborg och Lojo som fick följa med rundvandringen från tv-skärmen. De kunde också ha kontakt med guiden per telefon.

- Visst fanns det lite blandade känslor bland de äldre till en början men till slut var det nog jättelyckat. Det finns förstås en hel del att utveckla tekniskt som till exempel få bildkvaliteten bättre, säger företagaren Teddy Grenman som är en av initiativtagarna till projektet.

En sibirisk tiger på Högholmen.
De äldre fick följa med en sibirisk tiger på nära håll. En sibirisk tiger på Högholmen. Bild: Högholmen amurtiger

Interaktion inte bara tv

Rundvandringen var planerad på förhand enligt de äldres önskemål. Den innehöll bland annat historia om Högholmens isbjörnar, tigern i närbild och som överraskning en väsande kackerlacka från Madagaskar.

- Det viktigaste är att de äldre får delta i rundvandringen på något sätt annars är det ju bara tv, säger Grenman.

Förra veckan fick de äldre på enheterna i Björneborg och Lojo njuta av konst då det ordnades en rundvandring via videolänk från Ateneum. Tanken är att utvidga projektet till andra äldreboenden.

- Vi kommer absolut att ordna flera turer på Högholmen. Men så har vi också i planerna att ordna rundvandringar på Sveaborg och kanske något helt enkelt och praktiskt som att fara på fiskeutflykt eller ut i skogen och plocka svamp.