Hoppa till huvudinnehåll

HS: Nylands brigad med på Natoövning

Nato håller militärövningen Baltop på Östersjön 2014.
Baltops-övningen hålls årligen på Östersjön. Nato håller militärövningen Baltop på Östersjön 2014. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET EPA/OLIVIER HOSLET baltops

Finland deltar i en USA- och Natoledd militärövning på Östersjön med större bemanning än någonsin tidigare, skriver Helsingin Sanomat. Övningen ordnas före midsommar.

Stabschef Carl-Magnus Wasenius vid Nylands brigad säger till tidningen att Finland för första gången skickar 180 kustjägare. Vid tidigare övningar har Finland deltagit med marinens styrkor.

Enligt Wasenius beror det här på att hela övningen är större i år. Målet med övningen är att öva bland annat situationer där nödställda evakueras och flygplatsen säkras.

Sverige ska å sin sida skicka en ubåt till övningen, skriver Svenska Dagbladet.

Nato har redan en tid velat öka samarbetet med Finland och Sverige. Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är målet bättre informationsutbyte om händelser på Östersjön. Dessutom vill Nato börja ordna fler militärövningar tillsammans med Finland och Sverige.

Den årliga Baltops-övningen på Östersjön ordnas för 43:e gången. Också Ryssland har tidigare deltagit, men på grund av Ukrainakrisen deltog Ryssland inte i fjol.

Läs också