Hoppa till huvudinnehåll

Myter eller sanningar om Iran

Jessicas webbsatsning i Iran
Jessicas webbsatsning i Iran Bild: Grafik / Stina Tuominen iran

Omvärlden har länge misstänkt att Iran vill bygga en atombomb. Iran igen hävdar att landets kärnenergiprogram är för fredliga syften.

Vad tror iranierna själva? Vi frågar vår chaufför om vi inte kunde åka till Natanz, till en av Irans kärnenergianläggningar. Anläggningen ligger inte långt utanför Teheran.

Svenska Yle i Iran

Yle reste till Iran för att ta reda på vilket slags land det är frågan om. Om allt går vägen, kommer Iran att gå mot öppnare tider i sommar.

Till exempel kreditkort fungerar inte i Iran på grund av omvärldens tuffa sanktioner. Men om USA och Iran kommer överens om landets kärnprogram i sommar förändras mycket. Då vill också finländska företag investera i Iran.

I en serie på fyra delar tar vi reda på om de vanliga fördomarna om Iran är sanna.

- Ingen chans, säger han. Det är förbjudet att stanna bilen i området. Dessutom är det avspärrat så det finns inget att se.

För en journalist skulle det vara lockande att ställa sig framför kameran och rapportera i Natanz där en del av de omtvistade centrifugerna finns, men vi vill inte ta några risker. Det blir ingen resa till Natanz.

Chauffören rycker på axlarna när vi frågar honom vad han tror att Iran vill med sitt kärnenergiprogram.

- Om det bara handlar om energi för civilt bruk borde vi satsa på solenergi. Vi har stora ökenområden i Iran, säger han och fortsätter med att det är något som är lurt med programmet.

- Regimen påstår att Iran skulle kunna bli självförsörjande på kärnenergi. Men vi har ju inte det uran som krävs, utan skulle vara tvungna att importera det.

iran
Många iranier hoppas att ett avtal om Irans kärnenergiprogram ska förbättra ekonomin i Iran iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

Vi fortsätter att fråga dem vi träffar vad de tror om Irans kärnenergiprogram.

Många iranier tycker att omvärlden behandlar Iran respektlöst. Ingen annat land borde ha rätt att blanda sig i Irans inre angelägenheter.

- Vi kan bära det ansvar som ett kärnenergiprogram kräver, säger en kvinna i femtioårsåldern i centrum av Teheran. Och sedan ställer hon den fråga som de flesta iranier ställer: Varför får inte Iran ha kärnvapen om andra länder får ha det?

Det är en rimlig fråga. Varför får en del länder enligt folkrätten ha kärnvapen och andra inte?

iran
Många iranier ifrågasätter att Iran inte får ha kärnvapen då andra länder får ha det iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

När Iran nu sitter i förhandlingar med FN om landets kärnenergiprogram förhandlar landet i praktiken med de fem länder i världen som får ha kärnvapen enligt icke-spridningsavtalet. De fem länderna är säkerhetsrådets permanenta medlemmar USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien. (Tyskland deltar också i förhandlingarna i egenskap av handelspartner med Iran.)

Utöver de här länderna vet man att Pakistan och Indien har kärnvapen. Israels regering har aldrig medgett det, men alla experter vet att landet förfogar över åtminstone ett par hundra stridsspetsar. Varken Israel, Pakistan eller Indien har undertecknat icke-spridningsavtalet.

Iran har undertecknat avtalet och inte meddelat att landet skulle vilja lämna det.

Iran har inte omvärldens förtroende

Omvärlden har valt att inte lita på Iran. Det beror på att Iran inte har varit öppet i sin utveckling av sitt kärnenergiprogram. Anläggningar som den i Natanz har avslöjats av underrättelsetjänster i väst.

År 2002 kom det fram att Iran byggt en hemlig anläggning för anrikning av uran i Natanz och en tungvattensanläggning i Arak.

Iran har inte heller låtit FN:s internationella observatörer få tillträde till alla anläggningar. Dessutom har Iran utvecklat långdistansrobotar vilket har ökat omvärldens misstankar om att Irans kärnenergiprogram inte har endast helt fredliga syften.

Vår chaufför, som är misstänksam gällande syftet med Irans kärnenergiprogram, tror att Iran sysslar med vapenskrammel.

- Iran behöver inte ha alla komponenter för att tillverka en bomb. Det räcker med att regimen har beredskap att tillverka en bomb. Det fungerar som ett effektivt hot och gör Iran till en mäktig spelare globalt sett, förklarar han.

Jessicas webbsatsning i Iran
Jessicas webbsatsning i Iran Bild: Grafik / Stina Tuominen iran

I dag tros Iran behöva två månader om landet vill tillverka kärnbränsle som kunde användas till en atombomb.

Det nya avtalet, som ska vara klart inom juni månad, ska garantera att det tar minst tolv månader för Iran att tillverka kärnbränsle, om Iran skulle lämna avtalet.

En preliminär överenskommelse nåddes i april. Men många svåra detaljer är ännu öppna. Konservativa i såväl USA som Iran är skeptiska till ett avtal.

iran
Kärnvapen är haram säger många utanför fredagsbönen iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

Frågar man de konservativa efter fredagsbönen i Teheran om Iran vill tillverka kärnvapen säger de att det inte finns något att diskutera.

- Vi utvecklar inte några kärnvapen, säger en av dem. Vår högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har utfärdat en fatwa som förklarar att kärnvapen är förbjudna enligt islam.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes