Hoppa till huvudinnehåll

Jarmo Mäkinen är en av Sveriges mest kända finnar

Jarmo Mäkinen
Jarmo Mäkinen. Jarmo Mäkinen Bild: Yle/Parad Media efter nio

Under de senaste åren har skådespelaren Jarmo Mäkinen etablerats som den rejäla finnen, urtypen av den finska mannen i form av "Jarmo från Finland". Det är så han är bekant för hela det svenska folket, eftersom han fungerat som frontfigur i en mycket synlig reklamkampanj för butikskedjan K-rauta.

Jarmo har ofta spelat skurk av olika slag i tv-serier och filmer i Sverige, och där emellan jobbat en hel del här hemma i Finland. Här har han bl.a. varit programledare för tv-programmen Suomen Robinson och Rikostarinoita Suomesta och vi minns honom också för filmroller i t.e.x Jouko Turkkas version av Sju bröder och från Kivenpyörittäjän kylä.

För tillfället är han i Sverige aktuell i den senaste K-Rauta-reklamfilmen, där han och Arja Saijonmaa sjungande rider på en björn. Den här reklamen har väckt mycket intresse både i Sverige och Finland, inte minst för att den leker med konventionerna.

– Min fru undrade faktiskt vad det riktigt var för en reklam när hon såg den första gången, säger Jarmo med ett skratt.

Kändis i Sverige

Det här med att han nu för tiden blivit en superkändis i Sverige har gjort att han överallt stöter på folk som vill ta selfies tillsammans med honom när han är i Sverige.

– Här i Finland är det inte alls så. Här får jag vara i fred och det är bra, säger han. Fast det är nog ganska fint egentligen att skillnaden är så stor. Man kan kanske lite jämföra det här med Ville Haapasalo i Ryssland, fast Ville är mycket mer känd i Ryssland än jag är i Sverige, med det är ändå lite fråga om samma sak.

– Det händer att folk i Sverige kommer fram till mig och säger att jag för dem representerar bilden av en ärlig och rejäl människa, och det känns ju fint att höra, säger Jarmo.

De roller som Jarmo spelat i Sverige har ofta varit skurkroller, där också den fysiska framtoningen varit viktig och många av rollerna har också krävt att han hållit sig i fysiskt väldigt god form. Och att gå på gym är något Jarmo gör oberoende.

– Jag minns att Jouko Turkka i Teaterhögskolan på 80-talet sade till mig att jag skulle träna mycket på gym i två år och sedan åka till Los Angeles. Men det ville jag inte alls då, jag ville inte bli någon Stallone. Jag ville göra drama och spela riktig teater, så det blev aldrig av att åka till USA för mig.

Genombrottet var Jägarna

På frågan om hur det kom sig att det blev Sverige för Jarmo konstaterar han att det egentligen var tack vare en provfilmning som Claes Olsson gjorde för filmen Jägarna i mitten av 90-talet.

– Jag hade glömt bort hela filmningen och blev uppringd av Claes Olsson. Två timmar senare var jag ändå på plats och sedan fick jag ju rollen, berättar Jarmo. Regissören Kjell Sundvall berättade först långt senare för mig att han redan första gången vi träffades där på den provfilmningen, precis när jag vandrade in genom dörren, visste att det var jag som skulle få rollen. Och på den vägen är det.

Tog länge att börja tala svenska

Sedan dess har det blivit mer än fyrtio olika roller i filmer och tv-serier i Sverige, samtidigt som Jarmo också jobbat i Finland när han haft möjlighet till det. Till en början upplevde han att det var lite svårt med svenskan och under inspelningarna av filmen Jägarna talade han hela tiden engelska.

– När man har läst svenska i skolan i sju år har man nog lärt sig att förstå svenska ganska bra, men det tog länge för mig att också börja tala svenska, berättar han. Och fortfarande kan det kännas jobbigt att komma igång och hitta orden om jag t.ex. varit hemma i Finland i flera månader mellan varven, eftersom jag inte alls talar svenska här hemma i Finland.

På frågan om han någon gång känt avund svarar han nej och konstaterar att hans grundinställning alltid varit att han varit ganska nöjd med sin tillvaro som den är.

– Jag blev faktisk mest glad när jag precis läste att Jasper Pääkkönen och Peter Franzén fått fina roller i HBO:s nya satsning The Vikings. Jag tycker det är roligt för killarna att det går bra för dem och att deras karriärer går framåt.

Långa perioder borta hemifrån

Till vardags bor Jarmo i Kyrkslätt med sin familj men eftersom han ändå jobbar en hel del i Sverige måste han ofta resa av och an och tidvis tvingas han vara långa tider borta från sin familj.

– Men fördelen är att jag ibland också får vara hemma med familjen långa perioder i streck, menar han.

Till hösten blir det igen dags för mera jobb i Sverige. Exakt vad det gäller är Jarmo förtegen om eftersom projektet inte offentliggjorts ännu. Men en serie är det i varje fall frågan om.

På Youtube kan du se en av reklamerna med "Jarmo från Finland".

Jarmo Mäkinen är en av gästerna i Efter Nio på måndag 18.5 kl.21.00 på Yle Fem.