Hoppa till huvudinnehåll

Nu är Lappträsks byberättelseblogg lanserad

Lappträsk.
Vad händer på Lappträskvägen? Anu Kantonen vet. Lappträsk. Bild: Yle lappträsk

Lappträskbon Thomas Antas känner hur hormonerna i kroppen sjuder av vår och livslust och Anu Kantonen har kontroll över vad som händer på byvägen.

De två första bloggartiklarna på Lappträsk kommuns blogg "Byberättelser" publicerades på fredag. Den ena är skriven på svenska av jordbrukaren och fullmäktigeledamoten Thomas Antas och den andra på finska av Anu Kantonen, en rätt så nyinflyttad Lappträskbo som arbetar som handledare för utvecklingshämmade.

Våren favorit

Antas skriver om sitt sjuttonde år som jordbrukare under rubriken "Vårens under - traktorns dunder". Han konstaterar att våren och försommaren är hans favoritårstid och att vårbruket är den finaste tiden på ett jordbruk. Det borde ju egentligen vara så att hösten, då man skördar resultatet av sitt arbete, borde vara den mest belönande tiden. Men så är det inte för mig, konstaterar han.

Antas beskriver också hur våren för med sig ljus och möjligheter och hur hela hans kropp kokar och hjärnan eldar på: Skynda, skynda, innan det är höst igen.

Ultimata sättet att bo

Anu Kantonen skriver under rubriken "Kaikki kohdillaan kyläraitilla" (ungefär: "Allt på sin plats längs byvägen"), hur hon har "kontroll" över vad som händer och sker i Lappträsk centrum men att å andra sidan också de som rör sig i byn kan se vad som händer vid deras middagsbord - om det intresserar. Kantonen konstaterar också att hon hittat det ultimata sättet att leva: Att vara både en stugeremit samtidigt som man inte kan vara anonym för sin omgivning.

Tanken med kommunens blogg är just att erbjuda läsarna infallsvinklar om livet på landsbygden. De som bidrar med artiklar i bloggen "Byberättelser", är antingen sådana som flyttat dit, har bott där mycket länge eller som av olika anledningar flyttat bort och som minns sin forna hemtrakt.

Det är cirka 20 personer som kommer att blogga och Lappträsk kommun kommer att publicera ungefär 1 blogg i veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland