Hoppa till huvudinnehåll

Obama utlovar militärt stöd åt länderna vid Persiska viken

Barack Obama tillsammans med Kuwaits Schejk Sabah Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, Qatars Schejk Tameem bin Hamad Al Thani och Saudiarabiens inrikesminister och kronprins Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud på Camp David 14 maj 2015.
USA:s president Barack Obama tillsammans med Kuwaits schejk Sabah Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, Qatars schejk Tameem bin Hamad Al Thani och Saudiarabiens inrikesminister och kronprins Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud på Camp David. Barack Obama tillsammans med Kuwaits Schejk Sabah Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, Qatars Schejk Tameem bin Hamad Al Thani och Saudiarabiens inrikesminister och kronprins Mohammed bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud på Camp David 14 maj 2015. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS mohammed bin nayef bin abdulaziz al saud

President Barack Obama försäkrar att USA kommer att försvara sina allierade vid Persiska viken om de utsätts för militära hot. Obama uttalade sig på torsdagen efter att toppmötet mellan USA och länderna vid Persiska viken hade avslutats.

Relationen mellan länderna vid Persiska viken och USA har försämrats efter att USA och andra västländer förhandlade fram ett principavtal om Irans kärnenergiprogram.

Framför allt Saudiarabien har motsatt sig förhandlingarna då man har ansett att Irans ultimata mål är att utveckla kärnvapen.

Målet med toppmötet i Camp David var att förbättra relationen mellan USA och staterna kring Persiska viken.

Under den avslutande presskonferensen bedyrade president Obama att USA är redo att ingripa militärt ifall de sex deltagande gulfländerna utsätts för externa hot.

Lovar också åtgärder mot Iran

Obama försäkrade också att USA kommer att ta itu med Irans destabiliserande aktiviteter i regionen.

- Jag delar oron om att Irans destabiliserande verksamhet fortfarande är ett problem. Även om vi skulle klara av att hantera kärnenergifrågan effektivt. Men jag försäkrade våra allierade att sanktionerna inte hävs förrän Iran har uppfyllt sina förpliktelser i kärnenergiavtalet, sade Obama.

Han lyckades emellertid inte intala gulfländernas representanter att tona ner sin kritik mot kärnenergiavtalet med Iran. Det skulle ha hjälpt Obama övertyga en skeptisk kongress om att det finns ett stöd för avtalet i regionen.

Israel, som är USA:s viktigaste bundsförvant i området, har kritiserat förhandlingarna med Iran i skarpa ordalag.

Läs också