Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt regnig majmånad

Översvämning i Pudasjärvi i maj 2015
Våren har varit ovanligt blöt. Så här såg det ut i Pudasjärvi på fredagen. Översvämning i Pudasjärvi i maj 2015 Bild: Lehtikuva översvämning

Paraplyerna och gummistövlarna har fått vara i flitig användning den här våren. Maj månad har hittills varit regnigast på över femtio år, meddelar Meteorologiska institutet.

Hoppa över Twitterpostning

Det här årets maj månad har varit den regnigaste sedan år 1961, skriver Meteorologiska institutet på Twitter. I genomsnitt har det regnat 40,5 millimeter, vilket är 22,8 millimeter mer än normalt.

Det har regnat betydligt mer än en vanlig vår, bekräftar också Yles meteorolog Seija Paasonen.

– April och maj är vanligtvis torra månader, eftersom det inte längre är vinterväder men inte heller så varmt som under sommarmånaderna. I år har det ändå regnat ovanligt mycket.

Kalla nätter och lokala regnskurar

Paasonen säger att vädret har varit väldigt ostadigt, med många lokala regnskurar. Nätterna har varit kalla och det har inte heller varit riktigt varmt en enda dag.

– Flera lågtryck har avlöst varandra, vilket har hämtat stora mängder regn.

Översvämning i Pudasjärvi i maj 2015
Översvämning i Pudasjärvi i maj 2015 Bild: Lehtikuva översvämning

Trots att bara halva maj månad har gått har det redan på många ställen i landet regnat mer än det brukar göra under hela månaden.

– Vanligtvis faller det ungefär 30-50 millimeter regn under maj. Nu har det på vissa ställen redan regnat 20-35 millimeter mer än det, säger meteorolog Seija Paasonen.

Mest har det regnat i sydvästra Finland, i Österbotten och längst upp i norr. Torrast har det däremot varit vid östgränsen.

Ingen sommar i sikte

Den som ser framemot shorts, solglasögon och strandliv får vänta ännu ett tag. Det regniga och ostadiga vädret fortsätter.

I början av nästa vecka drar ett nytt nederbördsområde in över landet från sydost och det blir regn och regnskurar i synnerhet i östra och norra Finland. Temperaturen håller sig fortsättningsvis aningen under genomsnittet för månaden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes