Hoppa till huvudinnehåll

Ska överviktiga förbjudas att köpa godis?

Godishylla.
Ska den här hyllan bara vara ämnad för en viss del av befolkningen? Godishylla. Bild: yle24 karkki

Den svenska radioprataren Henrik Johnsson föreslår att vi ska förbjuda överviktiga att köpa godis och chips. Precis som att en berusad nekas alkohol, ska en överviktig nekas godis. Vad tycker du om idén? Svara på vår poll!

Tänk om vi skulle förbjuda överviktiga att handla godis och chips? Eller förbjuda föräldrar att köpa onyttigheter till sina överviktiga barn? Det här föreslog Henrik Johnsson lite skämtsamt i sin podd Brännpunkt Johnsson, och förslaget väckte verkligen debatt.

Henrik tycker att vi på samma sätt som vi förbjuder berusade att köpa alkohol, kunde förbjuda överviktiga att köpa onyttigheter. Eftersom vågar vid varje kassa skulle vara väl vidlyftigt, skulle kassapersonalen själva få avgöra om en person anses överviktig eller inte.

Trots att det började som ett ganska skämtsamt förslag, finns det många som tycker att det här är en bra idé. Därför frågar vi nu dig: Om vi ska kämpa mot fetma, ska vi göra det genom att reglera godisförsäljning? Eller ska vi göra det på något annat sätt?

Ska överviktiga förbjudas att köpa onyttigheter?

Nej
65.1% (476 röster)
Ja
34.9% (255 röster)
Antal avgivna röster: 731

Hör mer om ämnet i Myteriet i Radio X3M, i dag (15.5) klockan 12.30. Då ringer vi också upp Henrik Johnsson!