Hoppa till huvudinnehåll

Slumpen förde Pirkko Mannola framåt i karriären

Pirkko Mannola
Pirkko Mannola. Pirkko Mannola Bild: Yle/Parad Media efter nio med bettina

Hon var inte segertippad då hon valdes till Miss Finland. Tidningarna kallade henne för Överraskningsmissen, hon var ju alldeles för kort också.

Men segrade, det gjorde hon, Pirkko Martta Irmeli Mannola. Året var 1958 och Pirkko var 19 år gammal. Och den där Miss Finland-titeln ändrade hela hennes liv.

Det var som om den ena slumpen ledde till den andra. För i Miss Finland-finalens publik satt en redaktör från tidningen Seura, och han ville veta om den nya missen kunde sjunga. Så han fixade en provsjungning för ett skivbolag. Pirkko sjöng Paul Ankas Diana, och gjorde det tydligen bra, för ett skivkontrakt blev det.

Det enda ledde till det andra

Det ena ledde till det andra och 1959 skrev Pirkko på ett treårigt kontrakt med Suomen Filmiteollisuus och inledde ett hetsigt skede som filmskådespelare. Under tre år spelade Pirkko nämligen in ett tiotal filmer.

- Jag gjorde verkligt långa dagar, och för att spara tid så övernattade jag ofta i en liten lägenhet i anknytning till filmstudion, minns Pirkko de hetsiga åren.

Artistkarriär i Tyskland

En av filmerna hon spelade in var Kaks tavallista Lahtista, och i den sjöng hon två låtar. Så när producenten Toivo Särkkä beslöt att skicka filmen till filmfestivalen i Berlin, så fick Pirkko åka med för att representera. Så kom det sig att Pirkko stod på en utescen inför 20.000 åskådare i Waldbühne och helt oförberedd sjöng sin favorit ”Diana”, ackompanjerad av en orkester hon aldrig tidigare träffat.

Än en gång gick det tydligen bra, för en talangscout i publiken blev begeistrad och fixade henne en provsjungning för ett tyskt skivbolag. Det blev ett skivkontrakt och många turnéer i Tyskland.

För Pirkko var showbusiness en dröm som gick i uppfyllelse, och hon medger att skolan aldrig intresserade henne.

- Jag gick i en flickskola och det var som ett nunnekloster. Jag ville ut på stan och titta på pojkar, skrattar Pirkko och erkänner utan omsvep att hon stannade på klassen två gånger.

Turnerar med Supernaiset

Livet som sångerska och filmskådespelare passade däremot den livliga unga kvinnan utmärkt. Och på den vägen har Pirkko stannat. Hon turnerar fortfarande tillsammans med väninnorna Marjatta Leppänen och Vieno Kekkonen i gruppen Supernaiset, och då kan det hända att Pirkko får anstränga sig lite för att inte stjäla showen.

- Jag kan bli lite ivrig då jag står på scenen, och börja göra sådant som vi inte kommit överens om, säger hon. Det är det där med att stå på scenen som gör det. Det är speciellt.

Hennes livsfilosofi - att tro på sig själv och att hellre säga ja än nej – har bjudit på intressanta utmaningar. För sex år sedan charmade till exempel Pirkko den finländska TV-publiken med att elegant gå ner i spagat i tv-programmet Tanssii tähtien kanssa. Hon blev tvåa i tävlingen, men hennes uppträdande i finalen är oförglömligt. Då dansade hon en vals till tonerna av Stormskärs Maja, TV-serien som maken Åke Lindman hade regisserat. Åke hade avlidit bara någon månad innan.

Pirkko Mannola är huvudgäst i Efter Nio med Bettina på lördag 16.5 kl. 21.00 i Yle Fem.

Mer från programmet