Hoppa till huvudinnehåll

Trafikverket backar om regler för skräptalko

Skräp vid riksväg 25
Skräp vid vägkanten. Skräp vid riksväg 25 Bild: YLE/Sofia Söderlund glasflaska

Förra veckan gav sig statliga Trafikverket in i diskussion om skräptalko och beskedet var att det inte går för sig utan kurs. Men nu, en vecka senare, har verket ändrat sig.

Så här gick det till:

En förening på Norra vallgrund bad om vägledning inför det skräptalko som de hade tänkt ordna längs byns statliga vägar. Svaret blev nej, det går inte för sig förutom om minst en i gruppen har gått kursen i vägskydd, en kurs som kostar åtminstone 130 euro.

NTM-centralen ändrade sig

Beskedet hade kommit från NTM-centralen i södra Österbotten inför vappenfirandet. Bemanningen var dålig, och tydligen hade saken inte utretts ordentligt när föreningen fick beskedet. Sedan, när direktör Anders Östegård återkom efter ledigheten, korrigerade han meddelandet.

Man tolkar saker på olika sätt och ibland tar det tid att att göra en korrekt tolkning
Man får visst ordna skräptalko utan att ha gått kursen.

Trafikverkets besked var tydligt

Det fick en företagare att reagera. Företagaren ordnar kursen i vägskydd och protesterade mot det nya beskedet. Han kontaktadeTrafikverket som kom med ett helt annorlunda besked. Där sade direktören att kursen i vägskydd behövs. Helst ska dessutom en av fem talkodeltagare ha gått kursen.

Trafikverket ändrade sig

Anders Östergård, direktör för trafik- och infrastruktur på Södra Österbottens NTM-central
Anders Östergård. Arkivbild. Anders Östergård, direktör för trafik- och infrastruktur på Södra Österbottens NTM-central Bild: Yle/Joni Kyheröinen södra österbottens ntm-central
Men Anders Östergård ville inte godta ukasen från Trafikverket. Han skickade frågan tillbaka till Trafikverkets jurister som gjorde en snabbutredning på mindre än en vecka. Och där står vi nu.

I ett pressmeddelande skriver verket att det går bra att fortsätta som förr - det är alltså okej att ordna skräptalko. Enligt anvisningen från Trafikverket behövs inte kursen i vägskydd, som det hette tidigare.

- Det här visar att det är viktigt att myndighetstexter skrivs klart och tydligt, kommenterar NTM-centralens Anders Östergård.

Du hade rätt från början. Ser du det här som en personligt vinst?

- Så vill jag egentligen inte se det. Man tolkar saker på olika sätt och ibland tar det tid att att göra en korrekt tolkning.

Talkot blev av på Norra Vallgrund

Det som avgjorde saken var att talko inte faller under arbetslagstiftningen. Därför behövs inga kurser.

Hur gick det då med föreningen och deras talko? Den ordnades i måndags, trots det regniga vädret. Vid det laget hade man i byn hittat flera personer som hade gått kursen i vägskydd.

Trafikverket påminner om att de som arbetar yrkesmässigt längs landsvägarna måste ha genomgått kursen i vägskydd.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten