Hoppa till huvudinnehåll

Världsarvet Palmyra hotas av IS

Vy över världsarvet Palmyra i Syrien.
Vy över världsarvet Palmyra i Syrien. Vy över världsarvet Palmyra i Syrien. Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI palmyra

Islamiska staten IS hotar världsarvet Palmyra i Syrien, varnar syriska mänskorättsaktivister. Jihadisterna är endast två kilometer från den berömda antika staden.

Jihadisterna har ryckt fram genom öknen mot staden Tadmor som ligger invid Palmyra, uppger det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

IS lär befinna sig endast två kilometer från den antika staden Palmyras berömda tempel och pelargångar.

Konstruktionerna i Palmyra har redan skadats i det fyra år långa inbördeskriget och man befarar vad som kommer att hända om jihadisterna intar den antika staden.

IS hävdar att den redan kontrollerar delar av Tadmor som ligger nära flera stora gasfält, drygt tvåhundra kilometer nordöst om huvudstaden Damaskus.

Grundad av kung Salomo

Palmyra som betyder Palmstaden ligger i en oas i den syriska öknen nära Tadmor. Kung Salomo anlade staden på karavanvägen mellan Medelhavet och Eufrat och staden omnämns också i Gamla testamentet.

Palmyra har bland annat styrts av romarna och grekerna som gav staden dess namn.

Palmyra består i dag av ruiner efter att staden förstördes på 700-talet. Enligt Unesco är Palmyra viktig för mänskligheten eftersom den är en av de äldsta lämningarna av mänsklig civilisation.

FN uppgav i slutet av förra året att omkring 300 kulturarv har förstört eller plundrats sedan kriget i Syrien bröt ut år 2011.

År 2013 förstördes den unika minareten vid moskén i Aleppo, från år 1090.

Läs också