Hoppa till huvudinnehåll

Vi måste prata om cancer

Barnboksförfattaren Mi Tyler
Mi Tyler Barnboksförfattaren Mi Tyler Bild: Yle/Petter Lindberg mi tyler

Hur ska man berätta för sina barn att mamma har cancer? Den frågan grubblade Mi Tyler på när hon fick beskedet om att hon själv insjuknat i leukemi.

I samma veva insåg Mi Tyler att det fanns väldigt få barnböcker som behandlade ett så känsligt ämne. Då bestämde hon sig för att själv skriva en bok till sina barn. Resultatet blev bilderboken Mammas Liv som utan omsvep och falska förhoppningar visar hur vardagen för en alldeles vanlig barnfamilj förändras, när mamma insjuknar i cancer.

– Vi lever i en värld där cancer finns och där cirka var tredje västerlänning drabbas. Det hemska finns även om vi inte pratar om det, säger Mi Tyler och tillägger att det är bättre att tala om sjukdomen, än att hymla och ytterligare skrämma upp barnen.

Barnboken Mammas Liv an Mi Tyler
Mammas Liv Barnboken Mammas Liv an Mi Tyler Bild: Yle/Petter Lindberg mi tyler

Tid och hänsyn

Barnen behöver hjälp att sätta ord på det svåra och barnen har också rätt att få svar på de frågor som de grubblar över, även om det för en cancersjuk mamma kan vara oerhört tungt att försöka förklara varför hon mår så illa eller varför familjen på grund av infektionsrisken inte kan gå till det välbekanta caféet. Samtidigt måste man ge barnen tid.

– Jag har inte velat ordna ”informationskvällar” för mina barn. Nu ska mamma berätta lite om cancer. Nej, istället har jag försökt vara närvarnade. Jag har också försökt ge så uppriktiga svar som möjligt när mina barn avläst någon konstig stämning och till slut ställt sina ängsliga frågor.

Många frågor

Och frågor som barnen haft har varit många och ofta väldigt konkreta: om illamående, sjukhusvistelser och kroppsförändringar när mamma förlorat både hår och vikt. Också döden har Liv Tyler tvingats diskutera med sina barn, men förståeligt nog är det ändå de vardagliga förändringarna som gett upphov till flest frågor.

– Den förändrade vardagen har varit mina barns stora sorg, säger Mi Tyler och sörjer även hon de gånger då sjukdomen avhållit henne från café- och museibesök eller cellgifterna gjort henne så trött att hon inte orkat upp ur sängen.

Hoppet om ett liv

Men samtidigt visar Mammas Liv att även en sjukdomskantad vardag kan rymma små glädjeämnen och att fantasin kan rasera de väggar som cancern byggt runt en. Boken vill berätta att man i tanken alltid är fri och att i fantasin kan vad som helst hända. Boken genomsyras även av en positiv grundton. Den väjer inte får de svåra och tunga sakerna, men ingjuter samtidigt hopp, även om Mi Tyler varit påtagligt medveten om att hon under sin sjukdomstid, inte kunde lova sina barn ett tillfrisknande, även om hon velat det.

– Bokens dotter heter ju faktiskt Liv, och det är inte bara en ordlek, utan också en besvärjelse.

Handling och tröst

Många som befunnit sig i Mi Tylers situation, har tagit boken till sig och Mi berättar om ett gripande möte på Bokmässan i Göteborg där en höggravid och obotligt cancersjuk mamma kom fram till henne och berättade att hon fann tröst i boken och att hennes två äldre barn också tyckte om att höra henne läsa ur den. Mammas Liv fungerar säkert som lindring, men Liv Tyler vidhåller ändå att familjer som befinner sig i liknande situationer också behöver konkret stöd i form personer som kan hjälpa till i hushållet.

– Det är tabu att tala om cancer, men en enkel fråga: Vad kan jag göra för dig? kan vara livsavgörande.

Det behöver inte vara några stordåd. Det kan vara frågan om så enkla saker som att baka en äppeltårta, gå till butiken eller ta barnen till lekparken, så att mamma får sova.

– Dessa människliga insatser har varit helt livsavgörande för mig!

Idag är Mi Tyler friskförklarad och det är också journalisten Lotta Gray som insjuknade i tjocktarmscancer år 2008. Förr var cancerbeskedet ofta ett dödsbud och en hemlighet som man teg ihjäl.
Men hur talar vi om cancern idag? Hur delger vi den sorliga nyheten för anhöriga och vänner? Och hur är det att vara förälder till ett cancersjukt barn?
Förutom Lotta Gray och Mi Tyler medverkar även skådespelaren Carl Alm i veckans Lasso på Yle Fem.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje