Hoppa till huvudinnehåll

Den enes skräp är den andres skatt

Megaloppis i Botniahallen
Megaloppis i Botniahallen Bild: Yle/Malin Hulkki megaloppis

Kläder, porslin, böcker, prylar och möbler trängdes i en salig röra i på lördagen i Botniahallen i Korsholm. Botniahallen var skådeplatsen för det första Megaloppiset som lockade hundratals både försäljare och besökare.

Arrangörerna Retro- Bazar och Folkhälsan hoppades på en folkfest och det blev det. Verksamhetsledare Susanne West från Folkhälsan i Korsholm var mycket nöjd.

Verksamhetsledare Susanne West från Folkhälsan
Verksamhetsledare Susanne West från Folkhälsan Verksamhetsledare Susanne West från Folkhälsan Bild: Yle/Malin Hulkki megaloppis

- Det finns ett sug för österbottningar att komma och handla. Det är jätteroligt, det är en succé, säger Susanne West.

Garderobstömning

Och det var trångt både på parkeringen och inne i Botniahallen. En tredjedel av hallen var reserverad för Megaloppiset. Allt som allt 120 försäljare fanns på plats och många såg sin chans att bli av med bland annat gamla kläder.

- Det är garderobstömning inför sommaren. Ut med gammalt och in med nytt. Kommersen har gått bra, över förväntan, säger Alexandra Gran som säljer både kläder och skor.

En liten bit ifrån står Elis Walstedt. Han säljer framförallt gamla saker och har redan lyckats bli av med en hel servis vilket han är mycket nöjd över. Bredvid honom står hans fru och säljer kläder och korgar.

Själv blev han mednarrad av henne som han uttrycker det. På hans försäljningsbord ståtar ännu en fin gammal kaffekvarn i porslin som många har varit intresserade av men ännu mär den inte såld.

Elis Walstedt sålde saker på Megaloppiset i Botniahallen
Elis Walstedt sålde bland annat en servis Elis Walstedt sålde saker på Megaloppiset i Botniahallen elis walstedt

- De ger inte tillräckligt. Den är ju 80 år gammal, säger han.

Årligen återkommande

Idén att ordna ett Megaloppis i Botniahallen har funnit i flera år. Det ligger i tiden att vara ekonomisk konstaterar Susanne West från Folkhälsan.

Att återvinna är nyttigt för alla parter och framförallt barnkläder är någonting som många är intresserade av att köpa begagnat. En av dem som var ute efter bland annat barnkläder var Linnea Grönstrand.

Linnea Grönstrand besökte Megaloppiset i Botniahallen
Linnea Grönstrand är på jakt efter barnkläder. Linnea Grönstrand besökte Megaloppiset i Botniahallen Bild: Yle/Malin Hulkki megaloppis

- Min dotter växer ur alla kläder jättesnabbt så loppis är super, speciellt för barnkläder. Jag har nog hittat en del men jag måste fortsätta att söka. Det verkar vara svårt att hitta pyjamas av storlek 74, säger Linnea Grönstrand.

Vid Folkhälsan hoppas man att Megaloppiset blir ett årligen återkommande evenemang. I bästa fall kunde också återvinningsstationen vid Stormossen engageras i Megaloppiset säger Susanne West från Folkhälsan i Korsholm.

Läs också