Hoppa till huvudinnehåll

FN: Libyska styrkor skyldiga till krigsbrott

Rebeller som bekämpar Islamiska staten IS fotograferade i utkanten av Sirte den 16 mars 2015.
Rebeller som bekämpar Islamiska staten IS fotograferade i utkanten av libyska staden Sirte. Rebeller som bekämpar Islamiska staten IS fotograferade i utkanten av Sirte den 16 mars 2015. Bild: EPA/STR islamiska staten

FN anser att libyska beväpnade trupper har gjort sig skyldiga till krigsbrott mot civila. Väpnade trupper har bland annat kidnappat och torterat civila på olika håll i Libyen.

FN:s stödoperation i Libyen UNSMIL uppger i ett uttalande att en del av de kidnappade har antingen dödats direkt av styrkorna eller dött som följd av tortyr.

Det här uppfyller kännetecknen för krigsbrott säger FN och kräver att de som gjort sig skyldiga till brott ska ställas inför rätta. FN anklagar också internationella brottsmålsdomstolen ICC för att inte ingripa tillräckligt.

Kaoset i Libyen fick sin början 2011 då landets tidigare diktator Muammar Gaddafi avsattes. Sedan dess strider konkurrerande grupper om herraväldet och oljepengarna. Dessutom har Islamiska Staten IS slagit till på flera håll i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes