Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors universitet: Lärarutbildningen kör igång 2016

mikko hupa
ÅA:s rektor Mikko Hupa. mikko hupa Bild: Yle/Nina Bergman mikko hupa

Helsingfors universitet försäkrar att den planerade klasslärarutbildningen i Helsingfors kan köra igång hösten 2016 så som planerat. Enligt uppgifter till tidningen Hufvudstadsbladet har Åbo Akademi bromsat utvecklingen och det har funnits en oro för att utbildningsstarten skall förskjutas.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa vidhåller ändå att det gemensamma projektet framskrider helt enligt tidtabell. Inte heller Patrik Scheinin, dekanus vid Beteendevetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet (HU), tror att starten hösten 2016 äventyras.

- Jag tror definitivt att tidtabellen håller. Det utgår vi från och det har vi lovat. Det tänker vi inte avvika från, säger Scheinin.

Stockholms universitet fortfarande möjlig samarbetspartner

För ett drygt år sedan utpekade Stockholms universitet (SU) som en möjlig samarbetspartner när lärarutbildningen i Helsingfors planerades.

- Jag tror att vi har mycket att lära av varandra. Som jag ser det har vi goda möjligheter till ett brett samarbete, sade SU:s prorektor Hans Adolfsson till Svenska Yle den 10 april ifjol.

Och tanken om att samarbeta kring lärarutbildningen i Helsingfors har inte lags på is.

- Samarbetet är på gång och vi har en liten delegation som besöker HU i slutet av maj för att diskutera det fortsätta arbetet, bekräftar Adolfsson.

Patrik Scheinin, HU. Bild: Yle ordförande för studentexamensnämnden

Också Patrik Scheinin vid HU bekräftar att kontakter har knutits med SU och att det finns ett ömsesidigt intresse av samarbete.

- Stockholms universitet är redan nu en strategisk partner med Helsingfors universitet. SU har klart sagt att deras intresse ligger i lärarutbildningen. De är intresserade av oss och vi är intresserade av dem, säger Scheinin. Det finns kunskap inom SU som vi kan dra nytta av. Till exempel då det gäller undervisning av elever med mångkulturell bakgrund.

Åbo Akademi prioritet nummer ett

Patrik Scheinin vid HU vill i det här skedet ändå inte lägga allt för stor vikt vid planerna på ett samarbete med SU.

- Vi håller på att jobba ihop oss med ÅA. Det är grej nummer ett just nu, säger Scheinin. Vi måste först jobba ihop oss med Vasa så att vi vet vem som gör vad och vad vi eventuellt behöver hjälp med.

Hur går samarbetet med Åbo Akademi?

- Hittills har vi talat med rektor Mikko Hupa och han är ju jätteduktig. Nog tror jag att det här ska bli bra.

Enligt tidningsuppgifter bromsar ÅA processen. Hur ser du på det?

- Det här skedet av processen kunde ha varit avklarat för ett år sedan, säger Patrik Scheinin. Jag tror i och för sig inte att någon som har följt mediernas rapportering lever i villfarelsen att det här är någon alldeles enkel sak. Men å andra sidan är det inte heller någon jättestor utbildning det gäller. Vi är vana vid att ro iland projekt av det här slaget. Mottot är: Been there, seen it, done it.

Vilka är de största stötestenarna?

- Det som man måste se till att fungerar när två gäng jobbar ihop är kommunikationen. Farhågor och orosmoln är folk bra på att måla upp. Nu har vi en situation där vi har pengar. Det gör situationen extremt mycket lättare. Om vi har lovat att fixa det så gör vi det.

Hur trygga finansieringen på längre sikt?

- Bra fråga. De pengar som har donerats är startpengar. Men staten har lovat tillsätta externa medel. De ska investeras och ger ett klart tillägg till det som vi får via universitetsbudgeten. Därför är det här realistiskt i längden. Annars hade vi inte börjat med det här. Antingen har man resurser eller så har man inte.

Läs också:
Twitterbloggen: Stockholms uni + Helsingfors uni = sant
ÅA misstänks bromsa lärarutbildning i Helsingfors
Yrkeshögskolebråket - samma dragkamp som när PF grundades

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt