Hoppa till huvudinnehåll

Mousserande vin och korv med bröd är ett klockrent par

Mousserande vin och hot dogs.
Mousserande vin och hot dogs. Bild: Svenska Yle bubbledogs

Många ser champagne och andra mousserande viner som den ultimata välkomstdrycken. Bubblorna glimrar ikapp med förväntningarna och festen får en guldfrasande inledning. Men mousserande vin är en dryck som kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

Ger man sig på en äkta champagne vars druvor girigt fått dra i sig näring från de kalkrika jordarna i just Champagnedistriktet – då borde det nästan vara lag på att äta något till. Champagnernas unika aromer och syradrivna karaktärer måste få svängrum och sällskap för att vi verkligen ska kunna uppfatta dryckens storhet.

I fel sammanhang kan äkta champagner, trots prislappen, faktiskt upplevas som anonyma surkart utan särskilt spännande aromer. (Fast det säger vi ju inte högt till någon, får då framstår vi kanske som simpla.) Men i rätt smaksällskap får vinet sin chans att spela upp hela sitt smakregister.

Syra, salt och fett

Receptet är så lätt: syra, salt och fett. Och gärna någon smakspegling som lockar fram de subtila aromerna som gömmer sig i vinet.

I champagne (och annat kvalitetsbubbel) är citrus, bröd och färska örter användbara smakspeglare. Smakerna finns ofta dolda i vinet, och lyfts fram av speglingen.

Råvaror som innehåller sötma ska man undvika till torra mousserande viner, för så förstärks syran ännu mer i det redan syradrivna vinet.

Testa själv! Prova att slicka på en citronklyfta innan du provar ett syrarikt vin. Konstigt nog dämpas då syran och andra aromer får utrymme. Om du däremot äter en söt vindruva eller en jordgubbe till samma vin kommer syran att slå bakut i din gom.

Champagne och hot dogs

Mousserande viner och korv med bröd är faktiskt ett klockrent par. Och gärna med ett syrligt tillbehör som rundar av syran i vinet. Den här lite otippade kombinationen har den Londonbaserade restaurangen Bubbledogs tagit fasta på, och serverar endast äkta champagne och olika varianter av varm korv med bröd på menyn. Vips är drycken tillgänglig även för den som inte känner sig hemma med anklever, ostron och kaviar.

Så släng igång grillen, lägg på dina favoritkorvar, servera några läckra tillbehör till – och låt bubbeldryckerna visa vad de går för.

Hot dog
Ellas bubbledog. Hot dog Bild: Svenska Yle bubbledogs

Morots- och rödkålsröra med mynta och koriander

  • sex stora morötter
  • ett kvarts rödkålshuvud
  • saft och zest från en halv citron
  • en kruka färsk mynta
  • en kruka färsk koriander
  • 1 dl crème fraiche,
  • 1 dl majonnäs (gärna hemlagad med en gnutta vitlök i)
  • salt och svartpeppar.

Riv morötterna grovt, strimla rödkålen och grovhacka örterna. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt röran rinna av i ett durkslag innan du lägger upp den i en skål.

Chimichurri

  • ett rejält knippe bladpersilja
  • en kruka färsk oregano
  • en kruka färsk citronmeliss
  • en schalottenlök
  • en röd och en grön chilifrukt
  • två vitlöksklyftor
  • saft och zest från två limefrukter
  • en matsked rödvinsvinäger
  • ca 3 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Finhacka örterna, löken, vitlöken och chilifrukterna (utan frön och innerväggar). Blanda ihop med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Persiljan är den viktigaste örten. De andra kan du välja efter tycke och smak. Vill du ha såsen lite hetare kan du blanda i lite torkade chiliflagor.

Du kan också mixa chimichurrin om du vill ha den helt slät. Denna sås kan användas till så mycket – marinad, brödpålägg, tillbehör till nästan allt du har på tallriken eller som dressing till sallader. Allt blir lite godare helt enkelt!

Rostad fröblandning

Rosta blandade frön i en torr stekpanna. Salta med flingsalt.

Du kan använda till exempel pumpafrön, solrosfrön, pinjenötter (och eventuellt torkade tranbär). Fröna lockar fram de rostade tonerna som kan finnas i champagne som fått utvecklas i ekfat en tid. Fröblandningen är också god att strö över sallader.

Viner vi provade i programmet
Rotari Riserva Brut
Artikelnummer: 519647

Champagne Jacquesson Cuvée 737 Extra-Brut
Artikelnummer: 588767

Alkoholfritt: Eminazero
Artikelnummer: 549657

Nyligen publicerat - Mat och dryck