Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset kritiserar tältläger i Österrike

Röda Korset-medarbetare hjälper en flyktingpojke som anlänt till Kreta i Grekland.
En medarbetare från Röda Korset hjälper en flyktingpojke som kommit till Kreta. EU föreslår att flyktingarna ska fördelas jämnare mellan medlemsländerna. Röda Korset-medarbetare hjälper en flyktingpojke som anlänt till Kreta i Grekland. Bild: EPA/RAPANIS STEFANOS röda korset

De österrikiska myndigheterna har börjat bygga tältläger för att härbärgera asylsökande för kortare tidsperioder, skriver österrikiska medier. Hjälporganisationer kritiserar tilltaget i skarpa ordalag.

Enligt radiobolaget ORF reste polisen på fredagen ett tältläger för 96 asylsökande utanför polisstationen i Salzburg. I städerna Linz och Thalham i norra Österrike planerar man att göra samma sak, skriver tidnigarna Kurier och Oberösterreichische Nachrichten. Drygt 300 människor är i behov av sovplatser.

Hjälporganisationer som Röda Korset har kraftigt motsatt sig byggandet av tältlägren. Organisationens generalsekreterare i Österrike, Werner Kerschbaum, sade på fredagen att Österrike är ett av Europas rikaste länder och att det finns många andra möjligheter för att inkvartera de som söker asyl.

- För oss är det här den sämsta möjliga lösningen, sade Kerschbaum på ett krismöte i Wien.

Den katolska hjälporganisationen Caritas har å sin sida kallat lösningen för onödig. Enligt organisationens ordförande Klaus Schwertner kan regeringen försöka utöva påtryckning på de övriga EU-länderna genom chockerande bilder från tältlägren.

Kortsiktig lösning

Enligt information från landets inrikesministerium bor asylsökande i lägren högst ett par dagar, innan de skickas vidare till mera permanenta bostäder. Andra flyktingförläggningar är för närvarande överfulla.

Landets inrikesminister Johanna Mikl-Leitner säger att orsaken till lägren är att mängden asylsökande har ökat explosionsartat i Österrike och att andra alternativ inte finns.

Österrike stöder EU-kommissionens förslag om att alla EU-länder ska ta ett mer gemensamt ansvar för de flyktingar som kommer till Europa.

Förra året fick Österrike ta emot 28 000 asylansökningar. Det är tre gånger mer än genomsnittet i Europa i förhållande till landets befolkningsmängd.