Hoppa till huvudinnehåll

”Tjejer har slutat smygnörda”

Anna-Maija Laine
Anna-Maija Laine från föreningen Nörttitytöt är med och ordnar Ropecon. Anna-Maija Laine Bild: Susanna Mäenpää. anna-maija laine

I helgen ordnas Europas största rollspelsfestival Ropecon i Esbo. Festivalen väntas samla 3500 entusiaster av liverollspel, brädspel, miniatyrspel och kortspel i dagarna tre. Och nu är det slut på smygnörderiet bland kvinnor.

Enligt festivalarrangörerna utgör kvinnorna numera nästan hälften av rollspelarna – och de vågar ståta med det.

En stor bakomliggande faktor är föreningen Nörttitytöt som uppmuntrar kvinnor som sysslar med rollspel och andra spel.

Vi har på sistone fått se hur det på nätet uppstår hat och starka reaktioner mot de som talar ut om erfarenheter av till exempel sexism.― Anna-Maija Laine

Nörttiytöt grundades för ett par år sedan för att uppmärksamma att också tjejer kan vara nördar eller geeks och intressera sig för rollspel som tidigare setts som mer maskulina hobbyer.

Anna-Maija "Ama" Laine från Nörttitytöt säger att en stor del av medlemmarna i föreningen är vuxna högutbildade kvinnor.

- Men människor i alla åldrar av alla kön är hjärtligt välkomna med - huvudsaken är att man identifierar sig som nördtjej på något sätt. Kanske har man också en liten feministisk baktanke.

Laine säger att kvinnor som riktar in sig på manliga branscher och hobbyer ofta kan få försvara sina val och kan behöva lite stöd i ryggen.

- Vi har på sistone fått se hur det på nätet uppstår hat och starka reaktioner mot de som talar ut om erfarenheter av till exempel sexism. Nörttityöt vill vi skapa en miljö där det är okej att prata om den här problematiken utan att någon ser ner på det man har att säga på grund av att man är tjej.

Laine refererar bland annat till Gamergate-diskussionen om sexism i spelvärden som väckt starka reaktioner på nätet.

- Nyligen hade vi ett motsvarande exempel i Finland när Lotta Aarikka talade ut om sina erfarenheter som kvinnlig teknolog i Otnäs.

"Kvinnors kan spela barbarer"

Enligt Laine har rollspelsfältet i Finland allt mer börjat diskutera och motverka en könsstereotyp rollbesättning.

- Rollspelare är en ganska öppen grupp av människor. Man går ofta kring könsstereotyperna. Kvinnorna kan också vara starka barbarer och en person som i sitt vardagsliv identifierar sig som kvinna behöver inte nödvändigtvis spela en kvinnlig karaktär.

Förr var det vanligare att kvinnan fick spela fiskarens fru och enbart stöda mannens karaktär i hans storyline.

- I historiska spel faller man kanske lite lättare tillbaka i traditionella tankebanor om vilket yrke en kvinna kan ha, säger Laine.