Hoppa till huvudinnehåll

Medvind för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna firar på valvakan.
Sverigedemokrater på valvakan 2014. Sverigedemokraterna firar på valvakan. Bild: EPA/MAJA SUSLIN / TT sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har vind i seglen, visar en färsk opinionsmätning som forskningsinstitutet Sifo har gjort för Svenska Dagbladet.

Om det var val i dag skulle 14,7 procent av dem som svarade på mätningen rösta på Sverigedemokraterna. Det är det högsta stödet för partiet någonsin och innebär en ökning med 2,2 procentenheter från april.

Däremot går det nedåt för regeringspartiet Socialdemokraterna. Socialdemokraterna skulle få 25,9 procent av rösterna, vilket är fyra procentenheter mindre än i januari i år.

Miljöpartiet, som sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna, har gått från ett stöd på 8,9 procent till 8,2 procent, men nergången ligger inom den statistiska felmarginalen.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger att partiet kan ha legat lite lägre i den förra mätningen på grund av en debatt kring uteslutningsärendena mot SDU-topparna just då. Uppgången är ändå en del av en längre trend.

 • Brunbjörn i skogen i Norra Karelen

  Björn rör sig i Köklax i Esbo

  Björnen har setts i Mankby och Esbo gård under morgonen.

  Polisen i Esbo har fått flera samtal om att en björn har setts röra sig i Esbo under onsdagsmorgonen.

 • Koke jublar efter att ha gjort mål mot Sevilla.

  Koke stannar i Atlético

  Mittfältaren har skrivit ett femårskontrakt.

  Atlético Madrid meddelade på tisdagen att den 25-årige spanska landslagsmannen Koke har ingått ett femårigt kontrakt med fotbollsklubben.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes