Hoppa till huvudinnehåll

Medvind för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna firar på valvakan.
Sverigedemokrater på valvakan 2014. Sverigedemokraterna firar på valvakan. Bild: EPA/MAJA SUSLIN / TT sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har vind i seglen, visar en färsk opinionsmätning som forskningsinstitutet Sifo har gjort för Svenska Dagbladet.

Om det var val i dag skulle 14,7 procent av dem som svarade på mätningen rösta på Sverigedemokraterna. Det är det högsta stödet för partiet någonsin och innebär en ökning med 2,2 procentenheter från april.

Däremot går det nedåt för regeringspartiet Socialdemokraterna. Socialdemokraterna skulle få 25,9 procent av rösterna, vilket är fyra procentenheter mindre än i januari i år.

Miljöpartiet, som sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna, har gått från ett stöd på 8,9 procent till 8,2 procent, men nergången ligger inom den statistiska felmarginalen.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger att partiet kan ha legat lite lägre i den förra mätningen på grund av en debatt kring uteslutningsärendena mot SDU-topparna just då. Uppgången är ändå en del av en längre trend.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes