Hoppa till huvudinnehåll

Solen skiner alltid i Sjundeå!

Frey Karlsson på Sjundeå Cup
Frey Karlsson njuter i solen på Sjundeå Cup. Frey Karlsson på Sjundeå Cup Bild: Yle/Unni Malmberg sjundeå cup 2015

Molnen hänger tunga och mörka över Sjundeå. Regnet är påväg. Det är inte riktigt där ännu, men alla kan se att det är påväg. Alla ser det, förutom tävlingsledare Tom Laitinen. För i hans Sjundeå, där skiner solen precis hela tiden.

Och solen sken. Det var min första Sjundeå Cup någonsin. Det var varmt och människor gick runt i kortärmat. Speaker Frey Karlssons röst dånade ut över området. Grillkorvsdoften spred sig över spelplanerna och handbollsspelare i alla åldrar sprang runt planerna för att hitta sin spelplan i tid till matcherna. Det fanns ju ändå 31 spelplan att tappa bort sig bland. Och vilket lag skulle man möta? 297 lag var anmälda till årets evenemang. 4000 handbollsspelare – försök hitta din motståndare bland dem.

Sjundeå Cup 2015
Matchprogrammen undersöks. Sjundeå Cup 2015 Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

Men det verkade alla göra. Plan hittades. Matcher spelades. Händer skakades. Korven gick åt och lemonaden hälldes ner i strupen på både unga och gamla. Sjundeå Cup kunde köra igång.

Sjundeå Cup 2015
Här kan det vara lätt att tappa bort sig ... Sjundeå Cup 2015 Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

Det första som möter en då man närmar sig Sjundeå Cups 31 spelplan är ett evigt blåsande i visselpipor. Det låter nästan som ett första maj-tåg då domarna febrilt försöker hålla reda på alla barn i Mini-klassen. Barn födda år 2007 springer omkring och vet inte nödvändigtvis alltid i vilket mål de ska försöka få in bollen.

- Det bästa med Sjundeå Cup är att se alla duktiga juniorer spela, säger tävlingsledare Tom Laitinen.

Laitinen har varit på Sjundeå Cup lika länge som det ordnats. Och Sjundeå Cup har ordnats i 43 år, så erfarenhet har han. I 43 år har han sett matcher i cupen avgöras i sol, regn, snö och hagel.

- Men det är ändå alltid soligt i Sjundeå, säger Laitinen övertygande.

Jag, som inte varit i Sjundeå allt för ofta måste förstås tro honom. Det är väl så då. Det måste väl finnas städer där solen alltid skiner och enligt Laitinen är Sjundeå en sådan stad.

Helena Lönn på Sjundeå Cup 2015.
Helena Lönn har varit med på Sjundeå Cup i 43 år. Helena Lönn på Sjundeå Cup 2015. Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

Helena Lönn är Tom Laitinens vapendragare i solen. Hon har, precis som tävlingsledaren själv, varit med på Sjundeå Cup under alla de 43 år som den ordnats. Hon sköter om matchprogrammen under turneringen.

- I en av de allra första turneringarna fick vi allt vårt vatten från en enda brandslang. Då tvättade de leriga spelarna sig under slangen efter matcherna. Allt dricksvatten kom också från brandslangen, berättar Lönn.

Boom - men Österbotten då?

I år hade alltså 297 lag anmält sig till Sjundeå Cup. Det är ett rekordantal lag och antalet har också vuxit stadigt under de senaste åren.

- Vi har en liten handbollsboom i Finland just nu, säger Tom Laitinen nöjt.

Helena Lönn är ändå lite orolig då Österbotten än en gång lyser med sin frånvaro från turneringen.

- Jag vet inte varför handbollen inte har spridit sig upp till Österbotten, säger Lönn.

Jag föreslog att man kanske borde ordna Sundom Cup som en motsvarighet till Sjundeå Cup – mest för att städernas namn påminner om varandra. Lönn verkade vara övertygad om att det var en god idé.

- Kanske vi borde köra på det, säger hon.

Johanna Hilli från HIFK på Sjundeå Cup 2015
Johanna Hilli från HIFK hoppas på Österbottniska lag i framtiden. Johanna Hilli från HIFK på Sjundeå Cup 2015 Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

Den nyblivna Sjundeå Cup-guldmedaljören Johanna Hilli från HIFK:s damer tror att handbollen sakta men säkert också erövrar Österbotten.

- Jag tror att vi snart kommer att få se flera lag från Österbotten spela handboll, säger Hilli.

Självsäkra svenskar

I årets cup deltog förutom de finländska lagen också lag från Estland och Sverige. Två svenska killar från Skuru IK:s 00- och 01-juniorer (pojkar födda år 2000 och 2001) berättade självsäkert för mig att deras lag vinner de flesta lag på plats på Sjundeå Cup.

- Vissa lag är bättre än andra. Men vi har vunnit alla våra matcher förutom en, säger David som tror att laget kommer att ta hem segern i deras åldersklass i år. Igen. För de har tydligen vunnit förut också.

David och Axel från Skuru IK deltog i år för fjärde året i rad i turneringen. De säger att de gillar att vara på plats.

- Det roligaste är att få umgås med laget, säger Axel.

David och Axel från Skuru IK på Sjundeå cup
Axel och David är självsäkra. David och Axel från Skuru IK på Sjundeå cup Bild: Yle/Lucas Dahlström david och axel

Skön stämning

Och lagen de håller ihop. De värmer upp tillsammans, de sitter på gräsmattan tillsammans och de skyddar sig undan regnet regnet tillsammans. Regnet? Kanske du frågar dig. Skiner inte solen alltid i Sjundeå? Ja, vi återkommer till det om en stund.

Några BK-46 juniorer sitter och lapar sol på gräsmattan bredvid ett av planen.

- Det bästa med Sjundeå Cup är nog stämningen och att man får vara utomhus och spela, tycker Cajsa, Emmi och Elin från karislaget.

BK-46 på Sjundeå Cup 2015
Fin stämning också hos karislaget BK-46. BK-46 på Sjundeå Cup 2015 Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup

Och stämningen ja, den är god. Ordningsvakt Jonny Smeds har inte mycket att klaga på. Den mest krävande uppgiften är att hålla reda på att ingen lämnar sina hundar för länge i bilen. Men i övrigt har allt gått lungt till, säger Smeds.

Jonny Smeds, ordningsvakt på Sjundeå Cup.
Ordningsvakt Jonny Smeds njuter av Sjundeåsolen. Jonny Smeds, ordningsvakt på Sjundeå Cup. Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

Fullt hus i Svenska skolan

En plats där det inte går så lugnt till, i alla fall inte vid lunchtid, är i köket i Svenska skolan. En massa hungriga handbollsspelare ska få makaronilåda i magen och det är ett evigt springandes fram och tillbaka för att se till så att matlådorna aldrig står tomma. Men Lena Lönn i köket klagar inte.

- Det är roligt att se alla de glada barnen. Och alla kommer dessutom och tackar för maten, säger Lena Lönn glatt medan hon lyfter in ännu en makaronilåda i ugnen.

Lena Lönn i Sjundeå Svenska skola
Lena Lönn är glad över att få laga mat till handbollsspelarna. Lena Lönn i Sjundeå Svenska skola Bild: Yle/Lucas Dahlström lena lönn

Regn, rusk och sol

Regnet öser ner på Sjundeå Cup 2015
Regnet kom - då är det bäst att ta skydd. Regnet öser ner på Sjundeå Cup 2015 Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

Trots att tävlingsledare Tom Laitinen är en mäktig man på Sjundeå Cup har han inte makt över vädret, trots att många ändå verkar tro så.

Regnet öser ner på Sjundeå Cup 2015
Men trots att regnet kom så fortsatte matcherna, så klart. Lite halare blev det på plan. Regnet öser ner på Sjundeå Cup 2015 Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

På lördagseftermiddagen kom regnet. Efter en solig och härlig förmiddag så börjar regnet sakta men säkert droppa ner just precis då prisutdelningen ska börja. Snart blir tävlingskansliet en populär plats att stå vid. Många söker sig under tak – eller under något annat för att skydda sig mot regnet.
- Du verkar ha misslyckats med vädret i år Tom, ropar någon. Laitinen ler.

Tom Laitinen, tävlingsledare på Sjundeå Cup.
Tävlingsledare Tom Laitinen. Tom Laitinen, tävlingsledare på Sjundeå Cup. Bild: Yle/Lucas Dahlström tom laitinen

Men helt sant är det inte. För att trots att regnet börjar ösa ner så håller Laitinens löfte. Någonstans där bland de mörka tunga molnen syns en liten, men ettrig sol. Till och med då det regnade som mest så sken solen på Sjundeå Cup.

Sjundeå Cup 2015
Regnet stoppade inte handbollsfesten. Sjundeå Cup 2015 Bild: Yle/Lucas Dahlström sjundeå cup 2015

Och för att vara helt ärlig så regnade det inte länge. Snart var molnen borta igen - och solen den bara fortsatte att skina.

Läs också: Sjundeå Cup 2015 i bilder
Sjundeå Cup mår bra - se glädjen på planen

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle