Hoppa till huvudinnehåll

Värkmedicin bakom var sjätte förgiftning

Tabletter.
Tabletter. Bild: Yle/Ludovic di Orio webbdoktorn

Värkmediciner orsakar en stor del av alla förgiftningar, skriver Lännen Media. Vart sjätte samtal som Giftinformationscentralen tar emot berör värkmediciner.

Andelen är ännu högre om man räknar med samtal som handlar om kombinationsläkemedlet Panacod, som innehåller både kodein och paracetamol.

Giftinformationscentralen svarar årligen på nästan tusen samtal om paracetamol. Läkemedlet påfrestar levern också i små doser och en överdos i kombination med alkohol kan vara dödlig.

Då paracetamol tas i rätt doser är det lättåligt och läkemedlet rekommenderas till gravida och barn.

- Problemet med paracetamol är att marginalerna är små och det är lätt att överdosera, säger Vesa Mustalammi vid läkemedelsverket Fimea.

Dagsdosen paracetamol får inte överskrida 3 gram för vuxna.

Värktabletter är populära

Farmaceut Hanna Rajamäki i apoteket i Tölö.
Farmaceut Hanna Rajamäki säger att finländarna ofta använder värkmedicin i fel syfte. Farmaceut Hanna Rajamäki i apoteket i Tölö. Bild: Yle/ Johanna Modig yliopiston apteekki

Värkmedicinskonsumtionen har ökat under hela 2000-talet i Finland. Vanligtvist används värkmedicinerna under en kortare tid, mot förkylningssymtpom eller kortvariga smärtor.

Var tionde finländare använder ändå smärtstillande läkemedel dagligen, uppger Fimea. Apoteken säljer stora mängder värkmedicin, bekräftar farmaceut Hanna Rajamäki.

– Det är en otroligt populär produkt. Folk köper mycket värkmediciner.

Alla märken går åt, både de som innehåller paracetamol samt de som innehåller antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen. Ett problem är ändå att samma medicin tillverkas under flera olika namn, och att kunden använder dem som olika medicinsorter utan att inse att det är samma sak. Det finns också flera biverkningar som är bra att känna till.

– Den som är frisk och inte äter andra mediciner kan i princip ta vilken värkmedicin som helst. Men om man kombinerar värkmedicin med annan medicinering, eller överdoserar värkmedicin så kan man i värsta fall bli så dålig att man måste till sjukhuset.

Rådgivning behövs

Rajamäki säger att apotekspersonalen brukar försöka hinna fånga upp alla kunder och hjälpa dem att hitta rätt medicin.

– Många använder värkmedicin för fel ändamål, till exempel antiinflammatoriska läkemedel mot magvärk.

Det har länge diskuterats om det ska bli möjligt att köpa värkmedicin i vanliga matbutiker. I Sverige har man precis beslutat att förbjuda det här, eftersom så många har förgiftats av värktabletter sedan försäljning blev tillåten utanför apotek för snart sex år sedan. Farmaceut Hanna Rajamäki tycker inte att man ska kunna plocka på sig värkmediciner i sin närbutik.

– Då skulle alla möjligheter till övervakning och rådgivning försvinna och det behövs nog, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes