Hoppa till huvudinnehåll

Catering och hundhotell under samma tak

Göran Henriksson och Eija Lamsijärvi
Göran Henriksson och Eija Lamsijärvi. Göran Henriksson och Eija Lamsijärvi Bild: yle/Maud Stolpe göran henriksson och eija lamsijärvi

Ett cateringföretag och ett hundhotell passar bra under samma tak, men visst finns det vattentäta skott emellan dem.

Då man bor i skärgården gäller det att vara uppfinningsrik för att försörja sig hemifrån. Ett exempel på det här är paret Eija Lamsijärvi och Göran Henriksson, som har både catering och hundhotell i ett litet torp på den egna gården i Nagu.

Eija Lamsijärvi är egentligen lärare i hushållsekonomi och handarbete, men att hitta ett sådant jobb på finska i Nagu var en omöjlighet då hon flyttade hit.

Lösningen var att bli egen företagare. Till en början var det Marthahemmet som gällde men småningom valde hon att öppna en cateringfirma hemma på den egna tomten.

Här renoverade hon och hennes man ett gammalt torp och byggde ett kök, som uppfyller de krav som ställs på cateringverksamhet. Det betyder bland annat att Eija Lamsijärvi i dag har 33 steg till sin arbetsplats.

Samma torp byggdes sedan i och blev ett hundhotell. Det var då alla kommuner skulle ha någon form av mottagning för hittedjur. Sedan ändrades systemet så att de bortsprungna hundar och katter, som hittas i skärgården ska föras till Åbo.

Nu är det hela ett regelrätt hundotell där de hundar, som tar in hos Göran Henriksson, kan ligga och sola sig på en terass med havsutsikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland